Dio javnih bilježnika izigrao je dogovor s ministrom Malenicom da rješenja o ovrhama šalju u tri vala. Građane je neugodno iznenadilo kada su umjesto u siječnju, plave omotnice dobili već sad.

Galerija Unatoč obećanjima stižu ovrhe - 6 Unatoč obećanjima stižu ovrhe - 5 Unatoč obećanjima stižu ovrhe - 4 +2 Unatoč obećanjima stižu ovrhe - 3

 ''Čvrsti dogovor" koji je ministar pravosuđa postigao s javnim bilježnicima ipak nije toliko čvrst. Sve više građana dobiva ovrhe prije planiranog roka.

Iz primjera jednog takvog rješenja o ovrsi koje je javni bilježnik poslao prije dogovorenog roka vidljivo da je napisano 21. listopada zbog duga koji je nastao početkom listopada. Prema onome što je ministar pravosuđa govorio, ovakvo rješenje nije smjelo stići prije siječnja.

Apel javnim bilježnicima

Preporuka nije zakon, zna to i ministar, pa mu preostaje samo apel. ''Ja ih ovim putem pozivam, uvažavajući javnobilježničku struku, da se pridržavaju dogovora'', poručuje Malenica.

I oni koji su mislili da neće kršiti dogovor, priznaju da su to napravili. ''U nekoliko navrata, da. Dobili smo neke laganije prijetnje od ovrhovoditelja za naknadu štete. Moramo sada znati da su javni bilježnici između čekića i nakovnja, između traženja ovrhovoditelja i Ministarstva pravosuđa'', kaže javni bilježnik Mladen Ježek.

Građani se na poslana rješenja mogu žaliti ili platiti dug. Postane li rješenje pravomoćno, vjerovnici mogu od Fine tražiti provedbu prisilne naplate.

''Tko ima veći kredit...''

''Fina nije zaprimila niti jedno rješenje još od javnih bilježnika, kada govorimo o onim prijedlozima koji su zaprimljeni za vrijeme moratorija, za koji vrijedi pravilo o dostavi rješenja u tri vala'', rekla je Vinka Ilak, savjetnika uprave Fine.

Ono što građane najviše muči su troškovi ovršnog postupka, kao i kamate koje se gomilaju.

''Tko ima veći kredit taj se izvući neće, jer kamate plaćate dok ste živi, a glavnicu nikada'', kaže Milan.

Agencijama će se, kaže ministar, tek baviti, dok izmjene ovršnog zakona idu sad. Donose duži rok za podmirenje dugovanja, granica za ovrhu nad nekretninama će biti pomaknuta na 40 tisuća kuna, nova izuzeća od ovrhe, smanjenje troškova.

Kreću ovrhe, čak i ako su za tri kune - 2 Ovrha zbog nepune četiri kune? "Cijeli sistem je posložen tako da se upravo na malim iznosima akumulira ogromna dobit''

Slika nije dostupna Milanović se oglasio na Facebooku, ovog puta oko ovrha: "Građani su opet prepušteni na milost i nemilost banaka"

''Primjerice, za dugovanje od 1000 kuna sada je bio trošak do 900 kuna, a po našim predviđanjima i usvajanjem ovog zakona trošak bi bio otprilike oko 350 kuna'', objasnio je ministar Malenica.

Očekuje da će za mjesec dana zakon biti izglasan i u primjeni, a s njime u paketu će i ova preporuka o naplati u tri vala dobiti zakonsko uporište.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju