Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mala škola prognoze

Znate li tko je Gottfried Leibniz i po čemu je značajan? Odgovor donosi meteorolog Ivan Čačić

Točno je 307 godina prošlo od smrti Gottfrieda Leibniza. Meteorolog Dnevnika Nove TV Ivan Čačić objašnjava po čemu je značajan.

Na današnji dan prije 307 godina završio je svoj osebujan život Gottfried Leibniz, njemački filozof, matematičar, fizičar, izumitelj i diplomat koji je bitno utjecao na prirodne znanosti i razvoj filozofije koja se temelji na objektivnim vrijednostima spoznaje.

Jedno od najznačajnijih otkrića je njegovo načelo kontinuiteta, a tu je i diferencijalni, integralni i infinitezimalni račun bez kojih, između ostalog, ne bi bilo ni današnje vremenske prognoze.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Izjava nakon Predsjedništva HDZ-a Plenković odgovorio na pitanje hoće li Banožić ostati u stranci, sasuo paljbu po oporbi: "Ovu smo krizu tako brzo riješili da ne znaju što bi rekli"

Pročitajte i ovo Piće Prime inspekcijski nadzor I Hrvatska zabranjuje sporno američko energetsko piće, oglasio se Beroš

Ostat će zabilježen kao osnivač i prvi predsjednik Berlinske akademije znanosti, ali isto tako i po sporu s Isaacom Newtonom koji ga je optužio za plagiranje njegovog diferencijalnog računa. U svakom slučaju, Leibniz je razvio prikladniju simboliku koja se koristi i danas.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene