Prošlo je pola stoljeća otkako su satelitske agencije Europe, SAD-a i Japana osnovale udruženje s ciljem kontrole meteoroloških geostacionarnih satelita. Otad im se uvelike proširilo djelovanje. Detalje otkriva meteorolog Ivan Čačić.


Prije 50 godina satelitske agencije iz Europe, Japana i Sjedinjenih Američkih Država osnovale su konzorcij kako bi koordinirale rad i upotrebu tada novonastalih meteoroloških geostacionarnih satelita.

To su sateliti koji na visini od 36.000 kilometara motre isti prostor na Zemlji pa se zato i vrte zajedno sa Zemljom. Tijekom godina došlo je do proširenja članstva i nadležnosti konzorcija i na polarno orbitalne satelite, a to su sateliti koji se gibaju preko polova na puno manjoj visini od oko 800 kilometara i tako daju još detaljnije podatke za praćenje vremena, klime, oceana i okoliša.

Ovaj je konzorcij za sljedeće desetljeće svojim prioritetom odredio motrenje klime i stakleničkih plinova te aktivnosti na Suncu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju