Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mala škola prognoze

Jeste li znali da smo na početku zime zapravo najbliži Suncu? Zašto nam je onda hladno, zna meteorolog Ivan Čačić

Meteorolog Dnevnika Nove TV Ivan Čačić u Maloj školi prognoze odgovara na pitanja o zimskom suncostaju, udaljenosti Zemlje od Sunca te kalendarskoj prijestupnoj godini.

U srijedu, 21. 12. obilježen je u godišnjem kalendaru astronomski početak zime.

Pročitajte i ovo Jeste li znali - Ivan Čačić Mala škola prognoze Jeste li znali kakve su stvarne posljedice ekstremnih toplinskih uvjeta? Odgovor donosi meteorolog Ivan Čačić Jeste li znali - Ivan Čačić VREMENSKA PROGNOZA Jeste li znali da su neke klimatske promjene neizbježne? Pogledajte što učiniti da bi se zaustavilo globalno zagrijavanje

Riječ je, zapravo, o trenutku kad Sunce na svojoj putanji dosegne najjužniju točku, poslije čega se ponovno počinje dizati. Zbog toga se taj trenutak zove suncostaj ili zimski solsticij.

Ove godine to je u 22 sata i 48 minuta, a njegovo se događanje iz godine u godinu mijenja u razdoblju od 20. do 23 prosinca. Ovaj vremenski pomak uzrokuje gravitacijsko djelovanje Sunca i Mjeseca, a također i korekcija kalendara za prijestupne godine.

Zanimljivo je da je sada Zemlja pet milijuna kilometara bliža Suncu nego na početku astronomskog ljeta. No, veća blizina Suncu neće nam dati i veću toplinu jer sjeverna hemisfera u trenutku zimskog solsticija ima najveći otklon od Sunca.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene