Na današnji dan prije 323 godine rodio se švicarski matematičar i fizičar Daniel Bernoulli, kojeg smatramo utemeljiteljem hidrodinamike.


Švicarski matematičar i fizičar Daniel Bernoulli, rođen na današnji dan prije 323 godine, izveo je jednadžbu koja predstavlja osnovni zakon za gibanje fluida – što je jedan od ključnih elemenata razumijevanja procesa u atmosferi pa tako i jedan od temelja vrlo složenog sustava vremenske prognoze i aeronautike, istaknuo je u Maloj školi prognoze meteorolog Dnevnika Nove TV Ivan Čačić.

Ivan Čačić, meteorolog Dnevnika Nove TV Jeste li znali što ima presudni utjecaj na globalno vrijeme? Odgovor otkriva meteorolog Ivan Čačić

Ivan Čačić, meteorolog Dnevnika Nove TV Novo izvješće o globalnoj klimi: Nitko nije pošteđen katastrofa povezanih s vremenom i klimom

Bernoulli je isto tako bio vrstan oceanograf. Između ostalog, proučavao je oceanske struje, plimu i oseku te ponašanje broda na valovima. Uz to, bavio se botanikom, a također i medicinom, gdje je proračunavao rad srca, dodao je Čačić.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju