Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mala škola prognoze

Klimatski problemi: Meteorolog Ivan Čačić upozorava na rekordne gubitke mase ledenjaka

Meteorolog Dnevnika Nove TV Ivan Čačić govori o rekordnim gubicima ledenjaka u Alpama, ali i europskih ledenjaka.

Prošle godine ledenjaci u Alpama doživjeli su novi rekordni gubitak mase. Uzrok tome bile su vrlo male količine snijega zimi, vrlo toplo ljeto i taloženje saharske prašine.

Posve je izgledno da ova klimatska varijacija nije izolirana. To potvrđuje i gubitak leda europskih ledenjaka koji su se posljednjih 25 godina stanjili za 34 metra što u volumenu iznosi 880 kubična kilometra.

Pročitajte i ovo Ljudski toranj u Dubrovniku, ilustracija - 2 pod zaštitom UNESCO-a Nevjerojatni prizori! Pogledajte kako se više od 200 Katalonaca popelo jedan na drugog i napravilo ljudski toranj

U tom je razdoblju Grenlandska ledena ploča izgubila više od 5000 giga tona leda što je pridonijelo globalnom srednjem porastu razine mora od gotovo 15 milimetra.

Pročitajte i ovo Ilustracija slijedi obdukcija Tragedija na plaži: Muškarcu pozlilo tijekom kupanja, ubrzo nakon toga preminuo

Ove godine lipanj je zabilježen kao najtopliji ikad na našem planetu. Po svemu sudeći, ni to nije izolirana klimatska varijacija, već je očita posljedica globalne promjene klime.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene