Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj Ina-MOL

Mađari opet odbili USKOK, ništa od ispitivanja Hernadija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mađarski državni odvjetnik negativno je odgovorio na zahtjev Hrvatske da pruži pravnu pomoć u istrazi čelnika naftne kompanije MOL-a Zsolta Hernadija, objavio je u ponedjeljak dnevnik Népszabadság.

Dnevni list Népszabadság doznao je da je državno odvjetništvo opet odbacilo hrvatskog Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) da ispita predsjednika MOL-a kao osumnjičenika u slučaju navodnog podmićivanja bivšeg premijera Ive Sanadera čime je MOL stekao većinska upravljačka prava u hrvatskoj naftnoj kompaniji INA-i.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna oporavlja se od operacije ''Izdao vitalne interese'': Presuda Sanaderu i Hernadiju u aferi Ina-MOL 30. prosinca Slika nije dostupna odugovlače li postupak? Pripremno ročište Sanaderu i Hernadiju odgođeno do odluke Vrhovnog suda o izuzeću suca Turudića

>> USKOK: Istraga traje, ponovno smo tražili ispitivanje Hernadija

Geza Fazekas, glasnogovornik mađarskog državnog odvjetnika, rekao je za novinsku agenciju MTI u ponedjeljak da je odgovor poslan mađarskom ministarstvu pravosuđa koji će ga proslijediti Hrvatskoj, ali nije otkrio što stoji u odgovoru.

Iz USKOK-a kažu kako odgovor iz Mađarske još nisu dobili te da će odlučiti kako i što dalje kad taj odgovor stigne.

Prošli tjedan USKOK je pozvao Hernadija na saslušanje u Zagreb 25. rujna, piše Népszabadság. USKOK je 10. srpnja na svojoj internetskoj stranici objavio da nastavlja istragu protiv Hernadija, koja je bila prekinuta u prosincu 2012. zbog njegove nedostupnosti hrvatskim pravosudnim tijelima, zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela davanja mita. Prethodno su Mađari nekoliko puta odbili hrvatske zahtjeve da ga se sasluša.

USKOK je u srpnju objavio da su se ulaskom Hrvatske 1. srpnja u EU stvorili uvjeti da Hernadi bude nazočan na sudskom ročištu vezanom uz spomenuti slučaj.

MOL je odmah nakon najave USKOK-a 11. srpnja preko mađarske novinske agencije MTI priopćio kako i dalje smatra da su optužbe protiv Hernadija neutemeljene, što su, kako tvrde u mađarskoj kompaniji, potvrdili i međunarodni pravni stručnjaci, te da će kompanija u ovom slučaju i dalje nastaviti surađivati sa svim vlastima.

U studenome je Sanader zbog navodnog primanja mita od MOL-a u iznosu od pet milijuna eura nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora. USKOK je u svojoj optužnici tvrdio da je taj iznos dvostruko veći. Mađarski MOL je vlasnik 49,1 postotnog udjela u INA-i, dok hrvatska država ima udio od 44,84 posto.

Sutra će u Zagrebu početi dugoočekivani pregovori između vlade i MOL-a o izmjenama dioničarskog ugovora u Ini. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene