Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nasilje nije hrabrost

Dodjeljene nagrade: Oni su ponos

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nagradu Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost dobili su, posthumno - učenik Luka Mihalić iz Osnovne škole Tituša Brezovačkog, te srednjoškolka Barbara Rubinić iz I. gimnazije koja je na prigodnoj svečanosti u nedjelju u Staroj gradskoj vijećnici to javno priznaje primila iz ruku predsjednika zagrebačke Gradske skupštine Darinka Kosora i zamjenice gradonačelnika Sandre Švaljek, dok su Lukinu nagradu preuzeli njegovi roditelji.

'Ova nas svečanost treba podsjetiti na trajnu obvezu izgradnje nenasilnog društva', rekao je Darinko Kosor na Međunarodni dan tolerancije te naglasio da su potvrda boljeg društva upravo ovogodišnji dobitnici nagrade, Luka i Barbara, te je citirajući poručio: 'Jedina važna stvar kad budemo odlazili bit će tragovi ljubavi što ćemo ih ostaviti za sobom'.

Pročitajte i ovo Ilustracija Šok zbog reakcije voditeljice Posvađali se zbog izbora: Izvadila kost iz juhe i njome počela mlatiti supruga, završio je u bolnici Slika nije dostupna Dan tolerancije Nagrade 'Luka Ritz' učenicama Katji Komazec i Lamiji Belošević

Sandra Švaljek nadovezala se rekavši kako život nije u nalaženju sebe, nego u stvaranju sebe, što je bio i smisao života Luke Ritza, mladog čovjeka koji je, kako je rekla, 'previše volio zvijezde da bi se bojao noći'.

'Svatko na svoj način, ovi mladi ljudi poručuju nam da je prilika za humano i plemenito djelovanje ovdje i sada', rekla je Švaljek.

Luka Mihalić, učenik Osnovne škole Tituša Brezovačkog znatno je pridonio, u veljači ove godine, tradicionalnoj sportsko-humanitarnoj priredbi svojim prijedlogom da se tijekom priredbe u njegovoj školi omogući prikupljanje krvotvornih matičnih stanica od dobrovoljnih darivatelja čijem se pozivu odazvala se Zaklada Ana Rukavina, brojni sportaši i treneri te se u Registar upisalo 77 potencijalnih darivatelja koštane srži. Zalaganjem ovog jedinstvenog četrnaestogodišnjaka i u Osnovnoj školi Bukovac u svibnju održana je humanitarna akcija upisa u Registar pa ja tako, njegovom inicijativom, upisano 120 novih članova.

Hrabro se borio s teškom bolešću, a nesebično je odlučio pomoći i drugim oboljelima. Unatoč tome što je veći dio vremena provodio u bolnici, uz veliku potporu svojih roditelja, bio je odličan učenik, vedar, znatiželjan, duhovit, druželjubiv. Gradivo je primao online. Volio je glazbu i svoju gitaru, s prijateljima igrati kompjuterske igrice. Svaku situaciju nastojao je sagledati s vedrije strane.

Odvažnošću, izdržljivošću, voljom i svakodnevnom borbom uspio je senzibilizirati svoje vršnjake, druge učenike i njihove roditelje, na istinsko suosjećanje u bolesti, podsjećajući ih svojim primjerom na stvarne vrijednosti.

'Ova nagrada znači nam puno i drago nam je da je Grad Zagreb prepoznao nastojanja našeg sina', rekao je Lukin tata Branko i naglasio kako bi Luka danas bio sretan da čuje da je u registru već 200 upisanih potencijalnih darivatelja koštane srži i ponosan da je na današnjoj svečanosti. Nagradu je posvetio oboljeloj preminuloj i djeci koja se bore s teškim bolestima.

Nagrade 'Luka Ritz' učenicama Katji Komazec i Lamiji Belošević

Srednjoškolka Barbara Rubinić, učenica I. gimnazije, nositeljica je naslova Učenice generacije što joj je Nastavničko vijeće I. gimnazije dodijelilo zadnje dvije godine. Aktivna je članica i suvoditeljica Volonterskog kluba I. gimnazije te dobitnica nagrade škole u kategoriji Najvolonteri za 2012./13.

Sa svojom volonterskom skupinom svake godine aktivno sudjeluju u tradicionalnom humanitarnom događanju I. gimnazije Kap dobrote te u gotovo svim drugim volonterskim akcijama, a uključuje se i u akcije međunarodne suradnje za pomoć afričkoj djeci. Nakon školskog posjeta Specijalnoj bolnici u Gornjoj Bistri prijavila se u ljetni volonterski kamp i s volonterima iz svijeta provela praznike pomažući kronično oboljeloj djeci. Sudjelovala je u nekoliko radionica i o vršnjačkoj medijaciji kao načinu nenasilnog rješavanja sukoba i znanstvenom istraživanju o potrebama i socijalnoj osjetljivosti mladih 'Da sam je netko'.

Odlična je i uzorna učenica, a svojim odlikama tolerancije, iznimne empatije i socijalne poduzetnosti, predstavnica je generacije mladih koji su spremni mijenjati društvo i svijet nabolje.

Barbara je rekla da joj je nagrada poticaj da se nastavi baviti volontiranjem te obilaskom djece u Specijalnoj bolnici Gornja Bistra. 'Vidjela sam koliko ima beskućnika i siromaštva, poželjela sam se baviti pomaganjem i tim ljudima', rekla je objasnivši kako to da je vrlo mlada i istodobno vrlo socijalno osviještena.

Prigodnoj svečanosti nazočili su roditelji Luke Ritza, Suzana i Reno, te dosadašnji dobitnici Nagrade Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost koju Gradska skupština dodjeluje svake učenicima od 5. do 8. razreda zagrebačkih osnovnih škola te učenicima od 1. do 4. razreda srednjih škola Grada Zagreba koji su svojim djelovanjem znatno pridonijeli afirmaciji ljudskih prava, izrazitoj toleranciji i promicanju mira, slobode i jednakosti među svojim vršnjacima. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene