Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan tolerancije

Nagrade 'Luka Ritz' učenicama Katji Komazec i Lamiji Belošević

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nagrade 'Luka Ritz - nasilje nije hrabrost', uručene su u Zagrebu osnovnoškolki Katji Komazec i srednjoškolki Lamiji Belošević povodom Međunarodnog dana tolerancije.

Nagrade su im uručili zagrebački gradonačelnik Milan Bandiić i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor, a svečanosti su nazočili i roditelji Luke Ritza, Suzana i Reno, koji su poručili da će društvo biti tolerantnije ako svatko krene od sebe i svakodnevno, u malim koracima, čini dobro.

'Obitelj Ritz nije bacila koplje u trnje nego je u tragediji našla smisao i sadržaj - kako pomoći drugima', poručio je gradonačelnik Bandić i posebno zahvalio ovogodišnjim dobitnicama nagrade 'Luka Ritz'.

Katja i Lamia istaknule su da im je nagrada veliko priznanje i da su zadovoljne što im to daje do znanja da se dobrota i tolerancija ipak cijene i da te osobine ne ostaju neprimjećene. Izrazile su uvjerenje da će nagrada 'Luka Ritz' potaknuti i sve druge da budu tolerantniji i poštuju tuđa stajališta.

'Budimo tolerantni svaki dan, a ne samo na Međunarodni dan tolerancije', poručio je Bandić na svečanosti posebno se osvrćući na medije gdje je, kako je rekao, posljednih dana vidjliv 'stampedo netolerancije' umjesto strpljenja i razumijevanja za tuđe mišljenje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Šok zbog reakcije voditeljice Posvađali se zbog izbora: Izvadila kost iz juhe i njome počela mlatiti supruga, završio je u bolnici Slika nije dostupna Nasilje nije hrabrost Dodjeljene nagrade: Oni su ponos

>>Rock koncertom obilježili 23. rođendan pokojnog Luke Ritza

Na pitanje novinara o ekspresnom rješavanju zahtjeva za dodjelu gradskog prostora udruzi 'U ime obitelji', Bandić je odgovorio da bi onaj tko se za to zanima trebao upisati 'abecedu demokracije i tolerancije'.

'Gradonačelnik sam svih građana i ne dijelim prostore po svom svjetonazoru, jer tko zna kome bih tada dao prostor, već svima koji lobiraju za svoju ideju i svoj program', rekao je Bandić. Ustvrdio je da jezikom mira i razumijevanja ne govori samo danas, prigodničarski, već da nije 'prešao crtu' niti koga uvrijedio u proteklih 20 godina u politici, a tako će, kaže, biti i ubuduće.

Predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor ocijenio je da je novi skupštinski saziv, za razliku od prošlog, puno tolerantniji, što daje nadu da će i društvo biti tolerantnije, ali i dodao da će tome naročito doprinijeti nove generacije.

Starije, međutim, tragična sudbina Luke Ritza mora potaknuti na razmišljanje - gdje smo pogriješili?, na prepoznavanje i sprečavanje nasilja te na promoviranje pojmova koji se vezuju uz Lukino ime - uspješnosti, nenasilja i priajteljstva.

'Katja, Lamija i pokojni Luka daju nam nadu da će Zagreb u budućnosti biti tolerantniji nego što je danas', rekao je Kosor.

Katja Komazec, svestrana je i odlična učenica Osnovne škole 'Ivan Filipović' i u svoje slobodno vrijeme pomaže u učenju slabijim učenicima. Za novčanu nagradu koju je, zajedno sa svojim školskim kolegama dobila za dokumentarni film 'Tolerancija', kupljene su knjige Caritasovom domu za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi. U svojoj je školi pokrenula i prikupljanje novca udruzi 'Marijini obroci' za pomoć djeci u siromašnim zemljama.

Lamia Belošević, učenica je Gornjogradske gimnazije, sa završenom srednjom Glazbenom školom Vatroslava Lisinskog, i autorica je pjesme 'Heroji' za 18-godišnju djevojku, žrtvu vršnjačkog nasilja. Tri je godine aktivno uključena u projektu 'Glazbom protiv nasilja među djecom i mladima', a sudjelovala je i u organizaciji koncerta 'Ruka prijateljstva' za koji je skladala i istoimenu pjesmu. Sav prihod od koncerta namijenjen je Savjetovalištu 'Luka Ritz'.

Nagrada 'Luka Ritz' dodjeljuje se od 2009. u spomen na tragično preminuloga maturanta Luku Ritza koji je podlegao brutalnim ozljedama napadača. Nagrada se dodjeljuje učenicama i učenicima osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj za promicanje tolerancije i škole bez nasilja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene