Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović u Dnevniku Nove TV komentirao je vladine mjere za pomoć gospodarstvu te otkrio koje poteze predlažu sami poslodavci.


Današnja anketa Hrvatske gospodarske komore među poduzetnicima pokazala je kako je njih čak 95 posto prijavilo pad prihoda.

Vezani članci Radnici, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Minimalac za 100 tisuća radnika i u lipnju: "Imamo tvrtke koje su još uvijek na nula kuna prihoda ili imaju pad veći od 50 posto, a nisu uključene" Kruzer Ruby Princess Australija potvrdila najmlađu žrtvu koronavirusa, povezana uz kruzer: "On je prije smrti pokazivao simptome"

Koji sektori najviše pate te koja rješenja vide poslodavci u Dnevniku Nove TV reporteru Ivanu Čorkalu otkrio je predsjednik HGK Luka Burilović.

„Od oko 2700 ispitanih, njih 28 posto prijavilo je stopostotni pad prihoda. To su zabrinjavajuće brojke, pogotovo kad uzmemo u obzir koliko je taj broj narastao u odnosu na prethodnu anketu prije sedam dana“, rekao je Burilović.

Šef HGK pozdravio je prvi set vladinih mjera koje predviđaju odgodu nekih plaćanja prema državi, ali i dodao bi trebali biti proaktivni u drugim mjerama.

"Tražimo da se uvede oprost javnih davanja prema institucijama kao i da banke uvedu šestomjesečni moratorij na kredite. Cilj je sačuvati radna mjesta i likvidnost“, rekao je Burilović.

Otkrio je kako se HGK, počevši od ožujka, ukinuo plaćanje članarina u periodu od tri mjeseca te će i smanjiti plaće svojih zaposlenika.

Na pitanje zašto neke državne tvrtke poput Narodnih novina svojim zaposlenicima u ovakvim vremenima isplaćuju uskrnicu, poručio je kako je sada vrijeme da svi pokažemo solidarnost.