Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministrica pravosuđa Ana Lovrin i ministar zdravstva Neven Ljubičić podnijeli su izvješća Nacionalnom vijeću za provedbu Nacionalnog programa suzbijanja korupcije.


Ministrica Lovrin je, među ostalim, navela da je u pravosuđu izvršeno niz mjera zacrtanih antikorupcijskim programom, donesen je zakon o uvođenju imovinskih kartica za sve suce, uspostavljen sustav jedinstvenog praćenja sudskih postupaka, redovito se prate svi zaostali i stari predmeti, sistematično se prati stanje korupcije.

Vezani članci Zdravko Mamić (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) Sud BiH zakazao novo ročište na kojemu će odlučivati o izručenju Zdravka Mamića Hrvatskoj Ministar pravosuđa i uprave, Ivan Malenica Ministar Malenica objasnio zašto se tako dugo čekalo na uhićenja Bandićevih suradnika

Sve se izvršava zacrtanim tempom i rezultiralo je smanjenjem broja zaostataka postupaka za 30 posto, što nije mali i beznačajni rezultat.

Također je rezultiralo transparentnošću zemljišno-knjižnog registra, a uskoro ćemo imati i vođenje sudskih spisa na internetu.

Koruptivna kaznena djela se procesuiraju, a USKOK je kadrovski i materijalno ojačan, rekla je ministrica novinarima uoči početka dijela sjednice zatvorene za javnost.

Ministar zdravstva Neven Ljubičić, govoreći o čimbenicima koji utječu na pojavu korupcije i percepciju o njoj, naveo je da nema sukcesivnog i jasnog praćenja kvalitete u sustavu zdravstva te da je slaba dostupnost pojedinih dijagnostičkih i terapijskih metoda (liste čekanja).

Također je rekao da na korupciju utječe i razina dostupnosti
najsuvremenijih lijekova i terapija, problemi vezani uz nabavu te nepostojanje kvalitetnog informatiziranog sustava. 

Stoga je potrebno osigurati kvalitetu kroz edukaciju, ojačati
dijagnostičko-terapijske centre i izvan Zagreba, rekao je ministar Ljubičić.

Naveo je da je unutar Ministarstva ustrojena interna revizija i
objedinjena nabava za decentralizirana sredstva te da se provodi informatizacija rada.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju