Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nabavka zrakoplova

Lome se koplja: Argumenti "za" i "protiv" kupnje borbenih aviona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko ratno zrakoplovstvo slavi 26. rođendan. Ova proslava prolazi u svjetlu nabave novih borbenih aviona. No, čije ćemo kupiti i koliko će stajati hrvatske porezne obveznike - odluku o tome državni vrh mogao bi donijeti do kraja godine. Već sada se otvoreno govori da su u užem krugu Izraelci i Šveđani.

Koplja se lome oko ponuđača za nove borbene zrakoplove, ali i oko toga trebamo li ih uopće ili ne. Suprotstavili smo argumente za i protiv.

Pročitajte i ovo Tko je sve dobio mandat? - 4 Nespojive funkcije Tko će sjediti na dvije fotelje? "Kad bi se to dozvolilo, sigurno bi Sabor bio pristojnije mjesto" Reakcija na odluku Ustavnog suda - 1 Oporba žestoko protiv Podigla se velika bura oko odluke Ustavnog suda: "Ovo je ozbiljna prijetnja, za to ne postoji uporište"

Iz Centra za mirovne studije poručuju da ne trebamo biti vojna regionalna sila, dok je vojsci važno zadržavanje ratnog zrakoplovstva. Manje im je važno u koji će avion sjesti, a više da imaju u čemu obučavati mlađe kolege.

No, novac bi se možda mogao i bolje iskoristiti. Među projektima koji nikada nije dočekao kraj je i Sveučilišna bolnica, škola u Vukovaru o kojoj smo napravili na desetke priloga. Osim toga, primjerice, jedna rata za vojni avion mogla bi omogućiti liječenje djece oboljele od teških bolesti.

Oni koji kupuju u ovom poslu ne vide trošak, već investiciju. Na krilima novih borbenih aviona u državu stižu ulaganja, a s njima i nova radna mjesta

Pred starim Migovima je zaslužena mirovina. Obistine li se planovi, prva dva od ukupno 12 novih zrakoplova u Hrvatsku stižu 2020. godine.

Sve argumente za i protiv kupnje borbenih aviona možete pogledati u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene