Odluka o tome koji će borbeni avion kupiti - u samom je finalu! Pred Vladom Andreja Plenkovića najveća je vojna investicija - teška gotovo milijardu eura! Stručno Povjerenstvo ministarstva obrane ocijenilo je sve pristigle ponude i sada traže blagoslov državnog vrha. Na potezu je politika.

Galerija +0 Struka odlučila - na potezu politika! (Foto: Dnevnik.hr) - 3

Čiji će avioni braniti nebo iznad Hrvatske? Izraelski, švedski, američki ili grčki - rabljeni ili novi? Odgovor na pitanje teško od nekoliko stotina milijuna do gotovo milijarde eura ne otkriva ni onaj kroz čije su ruke prošle - sve ponude!

Vezani članci Damir Krstičević (Foto: Vjeran Zganec Rogulja/Pixsell) Objavljen i drugi e-mail upozorenja Amerikanaca oko nabave izraelskih F-16, u njemu poslali i zanijekani non-paper Slika nije dostupna MORH: Odluka o nabavi borbenih zrakoplova do kraja godine

"Za pilote, tehniku, sve ljude koji se vrte i često ne vide u kadru, bit će to revolucija! Nema preskočenih, nema zanemarenih, sve su ponude vrednovane, svima se pristupilo jednako ozbiljno, posložene su logično prema onome što su napisali", kaže Željko Ninić, zamjenik zapovjednika 91. ZB.

Plenković: "To je dugoročna odluka"

Prije nego tajno - postane javno, a Plenkovićeva Vlada donese odluku o najvećoj vojnoj investiciji - MORH želi imati mišljenje Vijeća za obranu, na čijem su čelu predsjednica i premijer.

"Riječ je o dugoročnoj odluci, na temelju procjena i sigurnosne situacije u svijetu i u našem okruženju", kaže premijer Andrej Plenković.

Rezultati rada stručnog Povjerenstva stižu i u Sabor - gdje moraju čuti preporuku s kim to država i zašto sklapa posao.

"Ona nije za danas, ona nije za sutra - već iduće desetljeće. Naravno da će i na samom Odboru biti otvorena mogućnost razgovora i propitkivanja svih detalja", kaže Igor Dragovan, predsjednik Odbora za medije.

O cijenama i troškovima u javnosti se nagađa, no u završnici natjecanja najžešću bitku vode dva ponuđača - švedski Gripen i izraelski F16. Lobira se sa svih strana, guraju projekti. Čak i spominje da je Hrvatska davno popustila Izraelcima.

Željka Antunović poziva na oprez

Bivša ministrica obrane poziva na oprez, a Damiru Krstičeviću - savjetuje:

"Ukoliko je to u skladu sa tenderom, procedurama javnih nabavki i u okviru EU, da pozove ponuditelje na pregovore i da bez obzira koju će u konačnici ponudu izabrati - da se izbori za još povoljnije uvjete", kaže Željka Antunović.

Željko Ninić, zamjenik zapovjednika 91. ZB sportskim žargonom poručuje kako je za njih utakmica gotova.

"Ja nisam sudac, nisam delegat, ja sam jedan od igrača, za nas je utakmica gotova, a hoće li suci ili delegati produžavati utakmicu - ne znam",

Kako bilo, u pitanju je najveća vojna investicija. No, je li dugoročno priuštiva?

"Svi kasniji troškovi koji kasnije budu išli, to je u okviru vojnog proračuna koji je već određen", kaže umirovljeni general Josip Štimac, bivši zapovjednik HRZ-a.

Na potezu je politika. Koga god odabrali, prva dva od ukupno 12 novih aviona - u Hrvatsku stižu 2020.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju