Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lokalni izbori 2017

Počinje kampanja: Za 9.579 fotelja bori se 47.000 kandidata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U ponoć i službeno počinje kampanja za lokalne izbore. 21. svibnja građani će birati gradonačelnike, načelnike, župane, njihove zamjenike. Birat će i općinske, gradske i županijske vijećnike.

Reporetrka Nove TV Barbara Štrbac u Dnevniku je donijela pregled koga sve biramo.

Pročitajte i ovo Ilustracija Mala škola izbora Što je Državno izborno povjerenstvo i koja je njegova uloga? Prisegnuli novi članovi DIP-a - 14 DIP podsjetio Izbori su sve bliže: Pogledajte tko će kada predavati liste

„Ukupno se na izborima popunjava čak 9.579 fotelja. 21. svibnja birat ćemo dakle 20 župana i 51 zamjenika. Zatim gradonačelnika ili gradonačelnicu grada Zagreba te 2 zamjenika.

Bira se i 127 gradonačelnika drugih gradova. Oni će pak imati 193 zamjenika. Nadalje, 428 načelnika općina i njihovih 440 zamjenika. Posebno će se birati i 63 zamjenika načelnika i gradonačelnika iz redova manjina u sredinama u kojima na to imaju pravo. To je izvršna vlast.

U predstavničkim tijelima birat će se još 836 članova županijske skupštine, 2 tisuće 266 članova gradskih, i 5 tisuća 152 člana općinskih vijeća.

Svi predlagatelji lista morali su paziti da na njima bude barem 40 posto žena. Nisu li to učinili, prijeti im kazna i do 40.000 kuna.Za mnogo predstavnika bit će potrebno i mnogo glasačkih listića. S obzirom na mjesto stanovanja svi koji požele glasovati dobit će 4 ili 5 listića, ovisno o tome biraju li vijeća mjesnih odbora ili ne. Važno je napomenuti da se na lokalnim izborima ne može glasovati izvan mjesta prebivališta“, izvijestila je Štrbac.

"Više žena nego prije četiri godine"

Potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić-Križanić u Dnevniku Nove TV objasnila je izborne procedure.

„Prema preliminarnim podacima za sve funkcije ima oko 47.000 kandidata, što znači manje nego 2013“, kazala je Fabijančić-Križanić.

Na upit ima li svaka lista propisanih najmanjih 40 posto žena odgovorila je kako zakon propisuje da ne smije biti manje od 40 posto podzastupljenog spola.

„Ovo su prvi takvi izbori. Na listama ima 41 posto žena, dok ih je 2013 bilo 28 posto. Liste koje neće zadovoljiti taj uvjet, nadležna će povjerenstva prijaviti DORH-u koji može pokrenuti prekršajni postupak“, kazala je Fabijančić-Križanić i podsjetila da kandidati do 13. svibnja moraju objaviti koje su donacije primili. 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene