Prosvjed u Zagrebu - 19
Prosvjed u Zagrebu - 19 Foto: Goran Jakus/Marko Prpic/Zoe Sarlija/Neva Zganec/Pixsell

Nije od jučer da su novinari uvijek i za sve krivi. I neće ovaj tekst ništa promijeniti. Baš ništa. I dalje ćete misliti da su novinari za sve krivi, da nas plaćaju da pišemo laži, i dalje ćete si uzimati za pravo vrijeđati, prijetiti, udarati… Ali moram vam nešto reći.


Otkad je svijeta i vijeka novinari su bili krivi za sve. Kad nas neka odluka ili događaj ljuti, prozivamo novinare koji su nas o tome obavijestili. Ništa novo, da. Već smo stoput vidjeli ''ubij glasnika''.

Otkad je korone, novinari su još više krivi. Već dvije godine slušamo da smo plaćenici i da sve radimo zbog – ma više sam i zaboravila zbog čega ono. Nešto Bill Gates, čipiranje, lova za farmaceute, ukidanje slobode ljudima na cijelom svijetu, uvođenje kontrole i praćenje, nešto, ovo, ono…

Radimo svoj posao

Ali, ne znam kako da vam kažem, mi samo radimo svoj posao. Naš je posao izvještavati, prenositi informacije najbolje što znamo. I mi propitujemo, čudimo se nekim odlukama i mjerama, kritiziramo, tražimo odgovore. Mi ne donosimo odluke, mjere i zakone.

Radimo svoj posao. Nekad se ni nama ne sviđa. Ne sviđa nam se ni što ulje više nije 10 nego 16 kuna, pa ne udaramo blagajnicu u trgovini. Ne sviđa nam se ni cijena goriva ili struje, pa ne napadamo djelatnika na pumpi ili električara. Ne sviđa se nikome ni to što nekad nisu bile dobre maske, a sad su obvezne ili što nekad djeca nisu mogla u školu, a danas se kao da nema sutra (a ni korone) ide u kafiće i šoping centre. Ne sviđa nam se što jučer Markotić kaže jedno, danas drugo, što Capak nešto kaže, pa onda kaže da nije rekao.

Ni nama se svašta ne sviđa

Prosvjed u Zagrebu - 19 Ilustracija Foto: Guliver

Ne sviđa nam se Plenković, Banožić, Milanović, Grbin, Petrov, Mesić, Tuđman, Bernardić, Trump, Biden, Macron, Merkel, školski kurikulum, loši tramvaji, debelo narezana salama, to što kasne avioni i vlakovi, inflacija, minus na računu, susjed s trećeg kata, onaj u dućanu što se gura preko reda… Ma svašta nam se ne sviđa. I o tome pišemo, jasno govorimo, glasno se borimo. Nekad uspijemo, nekad ne.

  Verbalni napad na ekipu Nove TV Na prosvjedu napadnuta i ekipa Nove TV: "Pravo na slobodu je i sloboda da novinari rade svoj posao''

I možete nas ne voljeti, možete nas i mrziti, možete nas zvati crvima, dnovinarima, govnima... Ali tko vam daje pravo da udarite mog kolegu dok radi svoj posao, tko vam daje pravo da vrijeđate i verbalno napadate moju kolegicu ili da drugoj oduzmete mikrofon usred javljanja uživo? Tko vam daje pravo da mojoj kolegici šaljete uvrede i prijetnje?

Nećete nas uplašiti

Nadam se da će, kako se to popularno u našoj zemlji kaže, institucije odraditi svoj posao. No, da znate – nećete nas uplašiti, mi ćemo nastaviti raditi svoj posao. Nećemo dopustiti da pobijedi onaj tko bi svoju slobodu gradio na ugrožavanju drugoga. Jer to nije borba za slobodu – to je divljaštvo, to je bijedno i toliko jadno i malo da za to još ne postoji riječ.

Hrvoje Zovko - 1 Predsjednik HND-a oštro osudio nasilje nad novinarima: ''Na prosvjedu je uskraćena sloboda našim kolegama da rade svoj posao''

Pero je naše jedino oružje i nećemo ga okačiti o klin. Pa da vam odmah i to kažem – korona postoji, od nje se umire, u Hrvatskoj je umrlo više od 10 tisuća ljudi, PCR test ne ubija, respirator ne ubija, on vam pomaže da dišete i preživite. Plaću nam daje poslodavac, ne ni Gates ni Soros ni Pfizer.

I još nešto važno – Zemlja je okrugla, majkemi.

Ako vam se to ne sviđa, uvijek možete prijetiti po društvenim mrežama, crtati metu na moje čelo skrivajući se iza lažnih profila… Ja vam poručujem – pucajte u prsa, borci za slobodu!


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju