Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sindikati državnih službi poručili su danas vladi da ih nikakve ucjene neće slomiti i natjerati da prihvate smanjenje plaća bez dogovora o cijeni rada 180.000 zaposlenih u javnim službama.


Poručujemo vladi: zaboravite na bilo kakve prijetnje, sindikati državnih službi su jedinstveni i nastavit će s borbom za dostojanstvo i pravednu cijenu rada svojega članstva, istaknuo je dopredsjednik Matice sindikata javnih službi Vilim Ribić na konferenciji za novinare. Čelnici sindikata koji predstavljaju zaposlene u zdravstvu, prosvjeti, znanosti, kulturi i socijalnoj skrbi ocijenili su da je sporazum koji su jučer potpisali sindikati državnih službi o smanjenju plaća za šest posto pun slabosti, zbog kojih će plaće državnih službenika dodatno zaostati za plaćama u privredi.

Vezani članci Tomislav Tomašević Pogledajte što je Tomašević točno dogovorio sa sindikatima: Tisućica za svako dijete, tisućica za Uskrs, božićnica još i veća Andrej Plenković Plenković: ''Ne znam otkud ta nebulozna teza da bih Paladina birao pod nečijom ucjenom''

>> Prvi komentari: 'Kakva Vlada, takvi sindikati'

Zbog odredbe da se plaće vraćaju na osnovicu iz 2009. tek nakon rasta BDP-a za više od dva posto kroz dva uzastopna tromjesečja, državni službenici mogli bi svoju sadašnju osnovicu dobiti natrag tek negdje 2012. godine, a u međuvremenu će plaće u privredi porasti, kazao je Ribić.

Usprkos prijetnjama, ne prihvaćaju obezvređivanje svojeg rada

Sindikati javnih službi neće prihvatiti takvo obezvređivanje rada liječnika, medicinskih sestara, učitelja, srednjoškolskih nastavnika, sveučilišnih profesora, znanstvenika, kulturnih djelatnika i socijalnih radnika, makar im vlada prijeti jednostranim raskidom sporazuma o plaćama i kolektivnih ugovora. Ne plaše ih ni prijetnje da će im u tom slučaju biti uskraćena isplata materijalnih prava, poput regresa, božićnice, dara za djecu i sl. Nijedno materijalno pravo javnih službenika ne treba smanjivati dokle god se gradi Pelješki most, a subvencije dijele šakom i kapom, ističe Ribić.

Ako vlada donese tu odluku, sindikati će početi pripreme za štrajk, pri čemu će konzultirati članstvo. 'Ljudi koji nam se javljaju su jako 'nabrušeni' na štrajk', kaže Ribić dodajući kako je to možda ipak kriva slika o većinskom raspoloženju pa će stoga prije prosvjednih akcija svi sindikati provesti izjašnjavanje među članstvom. Dođe li do štrajka, pozvat će ostale sindikate da im se pridruže jer smatraju da bi vladino otkazivanje ugovora za javne službe bilo napad na rad - nakon toga slijedeća će na red doći minimalna plaća.

Vrata pregovora nisu zatvorena

Unatoč sukobu s vladom, sindikati ističu da nisu zatvorili vrata za daljnje pregovore, već je to učinila vlada iako su na jučerašnjem sastanku neki njezini članovi, poput potpredsjednika Damira Polančeca ili ministra Božidara Kalmete, pokazali razumijevanje za sindikalna stajališta.Nije istina da se sindikati javnih službi bore za plaće dok ostali strahuju za radna mjesta. Pristajemo i na pad plaća u vrijeme kada pada BDP, a nezaposlenost raste, ali tražimo zaštitu dostojanstva svojega rada i uspostavu pravedne cijene rada kada zemlja jednom izađe iz recesije, naglašavaju sindikalci.

Što se tiče prijetnji da će zaposlenima u zdravstvu, školstvu i sl. nakon šestog mjeseca, kada istekne otkazni rok za kolektivne ugovore, plaće biti srezane i za 10 posto, sindikalni čelnici ocjenjuju da bi se time uništio zdravstveni i školski sustav. Ako je to politička odluka, vlasti bi je trebale objasniti građanima kojima ti sustavi trebaju služiti.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju