Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sustav uštede

Ljudi koji ne brinu zbog računa za grijanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rijetki su danas koji ne brinu zbog računa za grijanje. No, našli smo ih. I to u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Njih grije sunčeva energija i otpad iz drvne industrije. Osim što su ekološki prihvatljivi, ovi načini grijanja donose uštede i do 30 posto. Vani je temperatura u minusu, a radijatori su na maksimumu. Račun za grijanje Ivana Vukoju iz Nuštra ne brine.

Pročitajte i ovo Grijanje - 5 HEP poručio Neugodne vijest za velik broj Zagrepčana: Zbog puknuća vrelovoda ostali bez grijanja Slika nije dostupna Spremni za hladnije dane Na plin, struju ili drva: Evo koje je grijanje najisplativije

'Ne brine me grijanje zato što sam prešao na pelete. Prezadovoljan sam', rekao je Ivan. Razloga za zadovoljstvo ima. Grijanje s otpadom drvne industrije ekološki je prihvatljivo i donosi uštede. 'Po sezoni mi ispadne 1.000 kuna jeftinije grijati se na pelete nego na drva', kaže Ivan.

Zimsko je sunce zubato, ali kolektori na krovu Štajcerovih rade punom parom.'Osjete sunčevu energiju i trenutno je oko 25 stupnjeva. Ta toplina završava u spremniku sanitarne potrošne vode', objasnio je Darko Štajcer iz Vinkovaca. Kolektori su na krovu tek mjesec dana, a već su račun za plin smanjili za gotovo 30 posto.

>> Želite li se obogatiti na energiji? Tajna leži u solarnim pločama!

'Njihov udio je sada 30-ak posto u ovom zimskom periodu, što će u ljetnom periodu skroz preuzeti. Bit će 99 do 100 posto udio sunčeve energije u zagrijavanju spremnika toplom vodom', rekao je Darko.

Iako donose uštede, postavljanje ovakvih sustava stoji i do 30.000 kuna. Ivan i Darko platili su ih 50 posto jeftinije. To su im omogućili Vukovarsko srijemska županija i Fond za zaštitu okoliša.

'Projekt je bio vrijedan 3,5 milijuna kuna. Odaziv je bio izvanredan, sufinancirali smo 129 kućanstava', rekao je Ivan Bosančić, direktor županijske tvrtke za obnovljive izvore energije.

Bez te pomoći, mnogi kolektore i peći na pelete danas ne bi imali. 'To je još uvijek velik izdatak za građane', kaže Darko. Županija te izdatke i dalje planira sufinancirati. S takvom pomoći računica je jasna. Kuća je topla na jeftin način.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene