Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši hrvatski veleposlanik u Belgiji i glavni tajnik Europskog pokreta Ljubomir Čučić danas je na Općinskom sudu u Zagrebu nepravomoćno osuđen na godinu i dva mjeseca zatvora zbog nasilničkog ponašanja u obitelji.


Čučić je proglašen krivim jer je od ožujka 2001. do svibnja 2003. u Zagrebu i Bruxellesu svakodnevno napadao, vrijeđao, tjelesno nasrtao i tukao suprugu Magali Boers, čak i za vrijeme trudnoće, zbog čega je ona u više navrata tražila medicinsku i policijsku pomoć.

Vezani članci Slika nije dostupna Čučiću potvrđeno godinu dana zatvora Slika nije dostupna Djevojčice kod majke, Čučić ostaje u pritvoru

Dobio je pet mjeseci više od kazne koju je tražilo Općinsko državno odvjetništvo.

Sudac Marko Benčić rekao je u obrazloženju da je pri izricanju kazne kao otegotna okolnost uzeto to što je Čučić dugotrajno maltretirao suprugu i što je riječ o čovjeku iznad prosječne inteligencije koji je predstavljao Hrvatsku u drugoj zemlji.

"Zato je izrečena bezuvjetna kazna zatvora. Trebali bi ste biti
primjer drugima, a ne suprotno", obratio se sudac okrivljenom.

Kazao je da sud nije imao razloga ne povjerovati iskazu žrtve koja je iscrpno opisala kako se Čučić ponašao prema njoj, a što su potvrdili i svjedoci.

Ustvrdio je da je vještačenje pokazalo da je Čučić bio ubrojiv i da je riječ i osobi koja želi da sve bude po njenom i da ju se sluša.

Čučićeva obrana tvrdila je da Čučić nije počinio kazneno djelo i da su to bile normalne svađe dvoje supružnika.

Najviša zatvorska kazna predviđena za nasilničko ponašanje u obitelji kreće se od tri mjeseca do tri godine. Čučić ima pravo žalbe, a do pravomoćnosti presude treba biti dostupan pravosudnim vlastima.

Nakon izricanja presude, on je novinarima rekao da je proces protiv njega politička farsa i da će se žaliti na presudu.

Odvjetnica oštećene Vesna Drenški Lasan kazala je da je to presuda koja pokazuje da se nasilje nesmije tolerirati. Dodala je da se telefonom čula s branjenicom koja je izuzetno sretna što je postupak konačno okončan jer se bojala zastare.

Neva Tolle, koordinatorica Autonomne ženske kuće u koju se oštećena sklonila u svibnju 2003., zadovoljna je presudom.

"Proglašen je krivim za ono što je doista učinio", rekla je Tolle
koja smatra da da izrečena kazna nije malo, budući da se za
zlostavljanje u obitelji, kako je rekla, obično izriče novčana kazna.