Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otpada najavljeni susret s Pusić

Janša povukao Erjavca iz pregovora s Hrvatskom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski premijer Janez Janša iz pregovaračkog procesa o Ljubljanskoj banci povukao je svog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca što zači da će vjerojatno otpasti njegov sastanak hrvatskom ministricom Vesnom Pusić.

Odluka slovenskog premijera Janeza Janše da iz pregovaračkog procesa o Ljubljanskoj banci povuče ministra vanjskih poslova Karla Erjavca po svoj prilici znači da otpada i sastanak ministara vanjskih poslova dviju zemalja koji su Erjavec i hrvatska ministrica Vesna Pusić dogovorili na svom zadnjem sastanku o Ljubljanskoj banci u Otočcu ob Krki, a trebao se održati u utorak Zagrebu, potvrdili su u petak u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na putu prema dogovoru Pusić i Erjavec šalju zajedničko pismo BIS-u Slika nije dostupna Pitanje Ljubljanske banke Erjavec: Da nisam povučen s mjesta pregovarača bili bi bliže dogovoru

'Postavljen dobar okvir'

Kako je prenijela Slovenska tiskovna agencija STA, Erjavec do daljnjega neće komentirati odluku premijera Janše, ali ocjenjuje da je s hrvatskom ministricom tijekom ranijih sastanaka na temu Ljubljanske banke postavljen 'dobar okvir' da se to pitanje riješi.

>> Milanović: Treba dogovoriti tekst rješavanja pitanje Ljubljanske banke

Erjavec, koji je predsjednik Demokratske stranke umirovljenika (DESUS), povlači se zajedno sa strankom iz vlade, prema najavama 22. veljače, a premijerovu odluku da više ne bude uključen u pregovarački proces s Hrvatskom mogao bi komentirati na konferenciji za novinare početkom idućeg tjedna, naveli su diplomatski izvori u Ljubljani.

Pregovore preuzima Tone Kajzer

Ured slovenskog premijera Janeza Janše objavio je u petak da Erjavčevu ulogu u pregovorima o Ljubljanskoj banci preuzima državni tajnik u premijerovu kabinetu, veleposlanik Tone Kajzer te da će se s hrvatskom stranom raditi na usklađivanju dogovora o Ljubljanskoj banci, što bi prema predviđanju trebalo biti konačno izvedeno do dogovorenog sastanka premijera Janeza Janše i Zorana Milanovića 10. ožujka.

'Pregovori e nastavljaju bez obzira na promjene'

Bez obzira na promjene u Sloveniji, koje su rezultat unutarnjopolitičke situacije u toj zemlji, nastavljaju se pregovori o pitanju Ljubljanske banke, izjavila je Pusić. 'Do promjene je došlo zbog unutarnjopolitičke situacije u Sloveniji, a što se nas tiče mi ostajemo na našim pozicijama. Slovenska je strana najavila da će nastaviti razgovore što se sadržaja tiče, jedino će poslati novu osobu u proces pregovaranja', izjavila je ministrica Pusić.

'Tko god bude sa slovenske strane pregovarat će sa mnom'

Na pitanje hoće li ona i dalje sudjelovati u pregovorima s hrvatske strane, ministrica Pusić je odgovorila: 'tko god bude sa slovenske strane pregovarat će sa mnom'. Ministrica Pusić je naglasila da promjena u Sloveniji ne bi trebala utjecati na pregovore. 'Bitno je da onaj koji pregovora bude u stalnoj komunikaciji s vlastitim premijerom i vladom. Ja samo to bila cijelo vrijeme, mi smo u Hrvatskoj u drugačijoj situaciji. Dakle, što se Hrvatske tiče mi smo za nastavak, a vidim da je to i Slovenija', rekla je Pusić.

Kao što je poznato, rješenjem tog pitanja Ljubljana uvjetuje ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s EU. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene