Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pitanje roka na slovenskoj strani

Milanović: Treba dogovoriti tekst rješavanja pitanje Ljubljanske banke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski premijer Zoran Milanović rekao je da se sada mora, u okviru načela koja su uglavnom poznata, dogovoriti tekst vezano za rješavanje pitanja Ljubljanske banke sa Slovenijom, a da je pitanje rokova zapravo pitanje za slovensku stranu.

"Ono što mi moramo, imajući u vidu političku situaciju u Sloveniji ovih dana, tjedana i mjeseci, to je dogovoriti tekst u okviru načela koja su manje-više poznata. O tome, radi uspjeha cjelokupnog procesa, neću govoriti previše javno", rekao je premijer Zoran Milanović na konferenciji za novinare sazvanoj povodom pojašnjavanja situacije oko europskih izbora.

Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić kazala je u srijedu da će javnost uskoro doznati konačno rješenje tog dugogodišnjeg spora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Komentari nakon ratifikacije Rađa li se nova kemija između Hrvatske i Slovenije? Slika nije dostupna Potpisano rješenje 'Veselimo se suradnji s prijateljskom Hrvatskom'

>> Milanović se nekoliko puta susreo s Janšom: Neće biti ni po našem, ni po njihovom

Milanović je naglasio da je hrvatska pozicija jasna. "Jasno je pitanje oko prenesene štednje, jasno je da se to razlikuje od štednje koja nije prenesena, jasno je kakva je pravna priroda tog duga, tko je dužan, jasno je da smatramo da određeni postupci pred hrvatskim sudovima koji traju već dvadeset godina trebaju i mogu biti stavljeni u određeno pasivno stanje, ali ne prekinuti u potpunosti", kazao je.

S druge strane jasno je da se može nastaviti razgovarati sa Slovenijom. "Od razgovora nikad štete, odnosno u ovoj situaciji nema štete", rekao je. Premijer Milanović ocijenio je da je problem Ljubljanske banke jednostavniji problem od onoga u Savudrijskoj vali.

Milanović: Vjerujem da ćemo naći rješenje

Na pitanje postoje li sada neki rokovi, Milanović je kazao da je to pitanje za slovensku stranu, jer "generalni europski rokovi su poznati, postoje slovenski rokovi a vezani su uz perspektivu slovenske vlade, uz datum istupanja glavnih koalicijskih partnera iz slovenske vlade, te uz datum najavljenih ustavnih promjena u slovenskom parlamentu".

"Na žalost kombinacija političke krize i nekih neriješenih pitanja iz prošlosti dovela je do toga da sada moramo tražiti ad hoc rješenja i vjerujemo da ćemo ih naći", dodao je. Milanović je također kazao da su tonovi s jučerašnjeg sastanka slovenskog predsjednika Boruta Pahora s predsjednicima političkih stranaka bili "optimistični".

Pusić i slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec su na nedavnim pregovorima u Otočcu ob Krki pronašli rješenje za problem Ljubljanske banke, ali zasad ono još uvijek nije poznato javnosti. Hrvatska šefica diplomacije i njezin slovenski kolega trebali bi se ponovno naći 19. veljače u Zagrebu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene