Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DRUGAČIJI ŽIVOT

Ljetne igre za djecu iz sela na Banovini: "U gradu puno idu auti po noći i ne možemo spavati..."

Treba djeci na Banovini veselja i akcije pa se i u Malom Gradcu iza Gline i Petrinje ovaj tjedan, a u Majskim Poljanama sljedeći tjedan, druže na ljetnim igrama djece iz zabačenih sela Banovine. Djeca su to s brigama, s radnim navikama, djeca koja zvuče - kao odrasli ljudi.

Milici je na Banovini lijepo. Smetaju joj, kaže, potresi, a navečer ne može zaspati do 12 pa joj tada nedostaje netko za druženje.

''Ako smo na gradu onda puno idu auti i ne možemo spavati preko noći, a na selu možemo spavati preko noći jer nema toliko puno auta. Ja sam inače dugo po noći budna i onda nemam s kim bit'', govori Milica.

''To su djeca iz 18 sela grada Gline koja su skupljena ovdje u Malom Gradcu, na ovim ljetnim igrama, s ciljem stvaranja prijateljstava'', objašnjava Slavica Marčeta, direktorica humanitarne organizacije Adra Hrvatska.

Studentica socijalnog rada, Lorena, govori da je materijalno stanje stanovnika jako loše, a ne mogu se ni družiti međusobno jer su udaljeni i po 20 kilometara jedni od drugih.

Stjepan Petrović (14), primjerice, vozi traktor i ubacuje bale koje teže oko 20, 30 kilograma u prikolicu.

Pročitajte i ovo Možemo slučaj Srebrnjak Tomašević za kadrovske poteze ima sve manje saveznika, bivši Bandićev pročelnik poručuje: "Ja to zovem dezorijentirani diletanti"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna raspravljali o COVID-19 Andrej Plenković ustvrdio: "Nema ni teoretske šanse da cijepljenje bude obavezno"

''Imamo te ovčice, onda se igraju s janjčićima, vole pričuvati. To je njima igra više, donesu i drva kad treba preko zime'', izjavila je Jasmina Samac iz Brestika.

Milica bi htjela ostati na Banovini, sa životinjama, a želja joj je imati pse, mačke, kokoši, svinje i kravu. Kako je izgledalo na ljetnim igrama, pogledajte u priloženom videu. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

 

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene