Treba djeci na Banovini veselja i akcije pa se i u Malom Gradcu iza Gline i Petrinje ovaj tjedan, a u Majskim Poljanama sljedeći tjedan, druže na ljetnim igrama djece iz zabačenih sela Banovine. Djeca su to s brigama, s radnim navikama, djeca koja zvuče - kao odrasli ljudi.


Milici je na Banovini lijepo. Smetaju joj, kaže, potresi, a navečer ne može zaspati do 12 pa joj tada nedostaje netko za druženje.

''Ako smo na gradu onda puno idu auti i ne možemo spavati preko noći, a na selu možemo spavati preko noći jer nema toliko puno auta. Ja sam inače dugo po noći budna i onda nemam s kim bit'', govori Milica.

''To su djeca iz 18 sela grada Gline koja su skupljena ovdje u Malom Gradcu, na ovim ljetnim igrama, s ciljem stvaranja prijateljstava'', objašnjava Slavica Marčeta, direktorica humanitarne organizacije Adra Hrvatska.

Studentica socijalnog rada, Lorena, govori da je materijalno stanje stanovnika jako loše, a ne mogu se ni družiti međusobno jer su udaljeni i po 20 kilometara jedni od drugih.

Stjepan Petrović (14), primjerice, vozi traktor i ubacuje bale koje teže oko 20, 30 kilograma u prikolicu.

Tomislav Tomašević Tomašević za kadrovske poteze ima sve manje saveznika, bivši Bandićev pročelnik poručuje: "Ja to zovem dezorijentirani diletanti"

Izjave premijera Plenkovića nakon sastanka Predsjedništva HDZ-a i stranačkog Nacionalnog vijeća Andrej Plenković ustvrdio: "Nema ni teoretske šanse da cijepljenje bude obavezno"

''Imamo te ovčice, onda se igraju s janjčićima, vole pričuvati. To je njima igra više, donesu i drva kad treba preko zime'', izjavila je Jasmina Samac iz Brestika.

Milica bi htjela ostati na Banovini, sa životinjama, a želja joj je imati pse, mačke, kokoši, svinje i kravu. Kako je izgledalo na ljetnim igrama, pogledajte u priloženom videu. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr