Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgovor Liniću i Milanoviću

'Jedino što im preostaje je za svoje promašaje ispostaviti račun javnim i državnim službama'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi udar na hrvatske građane! Linić je potvrdio da će plaće državnih i javnih službenika biti smanjene kroz smanjenje koeficijenta za tri posto!

Vlada će skorim rebalansom proračuna projekciju gospodarskog rasta u ovoj godini smanjiti s 1,8 posto na 0,7 posto, što za proračunske prihode znači smanjenje od oko 1,2 milijarde kuna, a smanjit će se i rashodi kako bi se deficit proračuna održao u planiranih oko 3 posto BDP-a, najavio je danas ministar financija Slavko Linić.

Pročitajte i ovo Željko Stipić, sindikat Preporod Željko Stipić Sindikat pokreće potpisivanje peticije o koeficijentima: "Ostalo je jako malo vremena kako bi se stvari u postavile kako treba" Radovan Fuchs i Sabina Tandara-Knezović, reporterka Dnevnika Nove TV - 2 Za Dnevnik Nove TV Hoće li učitelji u štrajk? Ministar odgovara: "Nadam se da nitko neće izaći na ulicu. Imamo trend rasta plaća, trebaju biti zadovoljni"

Linić je pritom potvrdio da će plaće državnih i javnih službenika biti smanjene kroz smanjenje koeficijenta za 3 posto. 'Očito je da svi smatraju da vladine projekcije gospodarskog rasta u ovoj godini od 1,8 posto nisu realne i da ih treba smanjiti, jer je evidentno da ćemo se moći osloniti samo na državne investicije, jer privatni sektor ocjenjuje da nije u mogućnosti značajno doprinijeti gospodarskom rastu. To je razlog da se procjena gospodarskog rasta u ovoj godini spusti s 1,8 na 0,7 posto, što znači i manje prihode, zbog čega treba smanjiti i neke rashode', izjavio je Linić u emisiji "U mreži prvog" Hrvatskog radija.

>> 'Režemo plaće u javnom sektoru, alternativa - OTKAZI!'

Rebalans će za oko 1,2 milijarde kuna smanjiti naše prihode, s obzirom da smanjujemo naše projekcije rasta, a s druge strane smanjit ćemo rashode da održimo deficit negdje u visini 3 posto BDP-a kako smo i planirali, kazao je. Rashodi će se, uz ostalo, smanjivati nižim plaćama zaposlenih u javnih i državnim službama, a Linić kaže da se ne radi o dodatnom smanjenju.

I inače smo ocijenili da bi plaće trebale biti nešto niže u 2013. nego u 2012. godini. To je razlog zašto smo i krenuli s centralnim obračunom plaća, koji će uvesti više reda i veće kontrole i ocjenjujemo da ćemo tu uštediti. Sa sindikatima smo se pak ranije dogovorili oko božićnica, regresa za odmor, troškova prijevoza, itd., ali sve to nije bilo dovoljno i zato je pripremljena odluka oko umanjenja koeficijenata zaposlenih za 3 posto, rekao je Linić najavivši da bi obračun sa smanjenim koeficijentima za plaće državnih i javnih službenika išao već s idućom plaćom.

Linić vjeruje kako će sindikati biti protiv te odluke, da će je smatrati dodatnim udarom na zaposlenike, jer se plaće ne usklađuju sa životnim troškovima koji su rasli u prošloj godini, a plaće su već dvije-tri godine zamrznute.

'Već smo se sporazumjeli o smanjenju pojedinih dodataka na plaće, tako da je ovo još jedna mjera koja ide na cijenu rada zaposlenih u javnom i državnom sektoru i sigurno neće biti dobro prihvaćena. No, to su i vrlo jasne poruke Vlade - koliko smo prezaduženi, gospodarstvo ne raste i ne uspijevamo pokrenuti privredu i u takvom trenutku ne možemo trošiti na dug.

'Naš se dug penje na 180 milijardi kuna, približavamo se udjelu od 60 posto BDP-a, i to je razlog da moramo shvatiti da nešto moramo i umanjiti - mirovine ne, ali plaće da, istaknuo je Linić. Ističe i da smanjenje plaća nije stvar pregovora sa sindikatima, već odluka Vlade o kojoj se ne pregovara.

Na upit da li će se plaće smanjiti svima, ili će se nekima povećati, na primjer prosvjetarima, ministar financija je kazao da je njima u srpnju prošle godine umanjen dio primanja koja nisu bila regulirana ni jednim ugovorom ili propisom. Ministarstvo rada će u tom dijelu korigirati samo plaće prosvjetara, a svima drugima će se smanjiti koeficijenti za 3 posto, zaključio je Linić.

Ribić: Glavinjanje u okviru ekonomske politike

Danas su na najave smanjivanja plaća reagirali i sindikati. 'To je slika jednog nesnalaženja i glavinjanja u okviru ekonomske politike. Prije sedam dana je govorio kako ga rejting agencije ne zanimaju i kako neće ljudima smanjivati plaće jer to je ono što traže da bi sada došao ponovno na ideju smanjivanja plaće. Jedino što im preostaje za sve svoje promašaje i nesnalaženje je račun ispostaviti ljudima u državnim i javnim službama. Radi se o nekompetetnoj, nestručnoj i neodgovornoj vlasti koja je došla nepripremljena na obnašanje ovih važnih dužnosti', komentirao je predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić.
(T.Š./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene