Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najava premijera

'Režemo plaće u javnom sektoru, alternativa - OTKAZI!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Manje novaca u novčanicima zaposleni u javnom sektoru osjetit će već u travnju. Premijer kaže da će ovo smanjenje zaobići učitelje i nastavnike u osnovnim i srednjim školama.

Premijer Zoran Milanović najavio je rezanja plaća u javnom sektoru za tri posto. Svima, osim učiteljima i profesorima. Manje iznose na svojim računima ovi će zapsoleni vrlo vjerojatno primjetiti već u travnju.

Pročitajte i ovo Vilim Ribić rezanje zasad neprihvatljivo Okončan sastanak sindikata javnih službi i Vlade: "Ovo ne radi nijedna zemlja u EU-u. To bi sada donijelo samo štetu" Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata rezovi u koronakrizi Sever tvrdi da javni sektor ne pristaje na rezove: "Nemamo što razmisliti, nećemo se odreći apsolutno ničega"

'Morat ćemo smanjiti bruto plaće za tri posto za sve zaposlene u javnom sektoru, od predsjednika Republike i mene pa do činovnika i službenika javnih službi što je na neto plaći nešto manji postotak. Tu moram izuzeti učitelje i nastavnike u osnovnim i srednjim školama kojima ćemo povećati koeficijent pa će imati malo veće plaće', rekao je za RTL premijer Zoran Milanović.

Učitelji i nastavnici izuzeti

Premijer je rekao da će učitelji i nastavnici u školama dobiti nešto veće plaće 'jer su inače bili dramatično podcijenjeni'. 'Na te plaće ću, dok sam premijer, uz još neke zaposlenike javnog sektora gledati da budu valuizirani na pošten način. To su važni ljudi. O njima previše stvari ovisi', rekao je premijer.

Alternativa smanjenju plaća - otkazi!

Premijer je rekao da je u ovom trenutku to 'jedino moguće i odgovorno ponašanje'. Alternativa su, kaže, otkazi. 'Rekao sam da ću ljudima govoriti istinu i u stvari sam pogriješio i pogriješili smo što to nismo napravili prvog dana. Alternativa su otkazi', rekao je premijer.

Premijer se ne boji da bi se ova alternativa shvatila kao ucjena. 'Ne, to je naprosto realno. To je jedina alternativa. Mi se moramo držati ciljeva, ne smijemo prelaziti određene plafone deficita. Lako za rejting agencije, ali ako probijemo plafon deficita, onda će možda reagirati, a to ne smijemo dopustiti, rekao je premijer.

Smanjenje koeficijenata

'Smanjit ćemo koeficijente, ali nećemo dirati osnovicu. Očekujemo razumijevanje svih zaposlenih u javnom sektoru. Ovako ne možemo dalje', upozorava premijer.

Smanjenje plaća u ožujku

Premijer je rekao da smanjnje plaća u javnom sektoru slijedi 'vrlo brzo, u sljedećih nekoliko tjedana', odnosno zaposlenici u javnom sektoru će smanjenje od nekoliko stotina kuna na svom računu vidjeti najvjerojatnije u travnju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene