Proizvodnja lijeka (Foto: Guliver/Thinkstock)
Proizvodnja lijeka (Foto: Guliver/Thinkstock) Foto: Guliver/Thinkstock

Klinika za plućne bolesti Jordanovac u Zagrebu potvrdila je da će lijek za liječenje raka pluća vjerojatno tijekom ove godine biti primijenjen i u njihovoj bolnici.


Velika je vijest odjeknula Hrvatskom – u upotrebi će uskoro biti lijek za rak pluća i koristit će se u zagrebačkoj Klinici za plućne bolesti Jordanovac.

Vezani članci Gordan Lauc Gordan Lauc odgovorio na oštre kritike: "Kad netko bez povoda iznosi neistine i vrijeđa druge, treba se zapitati zašto to radi" Koronavirus, ilustracija Prof. Štagljar o rezultatima seroloških studija u Hrvatskoj: "Ne znam otkud nekim našim znanstvenicima pravo da iznose takve šarlatanske informacije"

''Liječenje ovim lijekom u KBC-u Zagreb nije počelo jer se prvo moraju provesti klinička ispitivanja. Vjerujemo da će se to dogoditi tijekom ove godine. Važno je napomenuti da se posljednjih deset godina u Klinici za plućne bolesti koristi i ispituje targetirana terapija, a molekula o kojoj je govorio prof. dr. sc. Igor Štagljar spada u skupinu lijekova koji ciljano djeluju na pojedine proteine i genetske mutacije tumorskih stanica'', odgovorio je za DNEVNIK.hr dr. Miroslav Samardžija, predstojnik klinike Jordanovac.

Proizvodnja lijeka (Foto: Guliver/Thinkstock)
Dr. Miroslav Samardžija (Foto: Jurica Galoic/24sata) Foto: Jurica Galoic/24sata

Da će lijek biti i u uporabi u Hrvatskoj, najavio je i dr. Igor Štagljar, profesor na odjelu za biokemiju i medicinsku genetiku na sveučilištu Toronto koji je s timom otkrio dvije molekule koje bi trebale djelovati na otporne tumore, odnosno na one koji više ne reagiraju na trenutno dostupne lijekove. ''Došli smo do tog stadija da je lijek spreman za upotrebu i počet ćemo ga primjenjivati i u Hrvatskoj. Surađujemo s KBC-om Jordanovac i vrlo brzo ćemo početi s istraživanjem u Kanadi, ali i u Hrvatskoj", rekao je dr. Štagljar.

''Veselimo se suradnji s prof. dr. sc. Štagljarom i klinikom u Torontu koja je jedna od vodećih u liječenju karcinoma pluća'', rekao je dr. Samardžija.

Procjenjuje se da će lijek, kad uđe u kliničku primjenu, dobivati oko 5 posto ukupno oboljelih od karcinoma pluća, što je u Hrvatskoj nekoliko desetaka pacijenata na godinu. Naime, radit će se probir pacijenata kojima bi novi lijek mogao pomoći.

U Hrvatskoj godišnje od karcinoma pluća oboli 3000 ljudi, a umre ih čak 2800. Takve su statistike, nažalost, prisutne u cijelom svijetu i stoga se rak pluća smatra najsmrtonosnijim od svih karcinoma.