Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Otkako je Hrvatska ušla u Europsku uniju, govori se o odlasku zdravstvenog kadra u inozemstvo zbog boljih uvjeta - od bolje pozicije do veće plaće. No, ima onih koji su shvatili da rad u inozemstvu i nije baš najbolji odabir.


Donosimo vam priču liječnika koji se nakon nekoliko mjeseci u Irskoj ipak vratio u Hrvatsku. Otišao, vidio, vratio se! Ovo je ljeto doktor Nikola Periša napustio Hrvatsku i otišao raditi u Irsku.

Vezani članci Van Morrison Poznati pjevač kritizirao Vladinu politiku protiv pandemije, pa zaradio dvije tužbe Cjepivo za koronavirus, ilustracija Irska privremeno suspendira cijepljenje određenim cjepivom nakon četiri nova slučaja zgrušavanja krvi

'Jedan od razloga je to što sam se nadao možda malo boljoj ekonomskoj situaciji, da ću postići nekakve određene ciljeve ekonomske prirode. A druga stvar je radoznalost. Profesionalna i ovako, općenita radoznalost. Da vidim kako to izgleda vani, da se mogu usporediti s nečim drugim', priča Periša, specijalist anesteziologije.

No, radoznalost je trajala tri mjeseca. 'Dva su razloga. Jedan što sam potpisao ugovor koji bi trebao trajati relativno dugo i trebao bih dugo biti strpljiv da bih skakao stepenicu dalje. Odlučio sam se za povratak zato što nisam našao da su oni bolji, pametniji od nas ili da su nešto plaćeniji', kaže Periša.

Doktor Periša se uspio vratiti u bolnicu u kojoj je prije radio. No, on nije jedini takav slučaj.

'Devet kolega je otišlo u inozemstvo. Od toga je jedan specijalizant, a ostale kolege su specijalisti. Od njih devet, sva sreća dvoje se vratilo. Očekujemo i druge da se vrate', kazala je Diana Delić Brkljačić, zamjenica ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice.

Iz uprave bolnice kažu kako ni u jednom trenutku nisu dvojili hoće li ih primiti natrag.

'Naravno, svim srcem smo ih primili natrag na njihova radna mjesta gdje su i ranije radili', kaže Delić Brkljačić. Prema riječima doktora Periše, velikih razlika u našem i irskom zdravstvu nema.

'Sve ono što mi nemamo u smislu opreme, lijekova, na neki način nadoknađujemo samoprijegorom, angažmanom i znanjem. Tu smo daleko jači', objašnjava Periša.

Pa se u bolnici nadaju da će se i ostali liječnici, baš poput doktora Periše, odlučiti vratiti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju