Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ukidanje programa

Liječnici se bune, HZZO tvrdi da je Lord Primus privatni interes autora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obiteljski liječnici prosvjeduju protiv Ministarstva zdravstva i HZZO-a.

Ispijanjem ‘čaja za ozdravljenje hrvatskog zdravstva’, liječnici su se pobunili protiv blokiranja ‘pametnih’ kartica i ukidanja informatičkog programa ‘Lord Primus’ koji se koriste u radu s pacijentima. Mirnim prosvjedom sa šalicom čaja u rukama, obiteljski liječnici traže povratak ‘Lorda Primusa’ kojem je Ministarstvo prije godinu i pol dana oduzelo dozvolu za rad.

Pročitajte i ovo Plakat ispred doma zdravlja Nelojalna konkurencija Plakatima vrbuju liječnike, razljutili ostatak Hrvatske: ''Ljuti me i žalosti. Ne znam koji bih sad izraz upotrijebio'' Davanje napojnica - 3 Gotovina i dalje caruje Dva mjeseca od novog pravila: "Bilo je normalno uzeti sa stola i staviti u džep, ali došlo je do promjene"

‘Nikome od nas nije jasno zašto program koji zadovoljava sve ono što HZZO i ostali Zavodi traže ne može dobiti dozvolu', rekla je dr. Josipa Rodić iz Udruge privatnih poslodavaca u zdravstvu. ‘Taj program nije odgovarao potrebama reforme zdravstvenog sustava', rekao je Dražen Jurković, državni tajnik za zdravstvo. ‘Radi se o privatnim interesima jedne tvrtke, a ta tvrtka je ABA Informatika koja je 2003. po vrlo netransparentnim uvjetima bila privilegirana i dobila milijun i pol kuna za razvoj informatičkog sustava u primarnoj zdrav. zaštiti.’

Vlasnik tvrtke, doktor Galibedin Galijašević, autor spornog programa, ukidanje ‘Lorda’ vidi kao uzvraćanje udarca države, i to zbog svoje glasne pobune protiv reforme zdravstva. ‘Moja osobna procjena je da sam ja ocijenjen kao najpovoljnija meta, da se na meni trenira strogoća da bi se pokazalo kako završavaju oni koji se usude misliti’, kaže dr. Galijašević.

A onima koji su se usudili tražiti ‘Lord’, HZZO je blokirao pametne kartice potrebne za rad s pacijentima. Time je, kažu, 200 liječnika i 350 tisuća pacijenata ostalo bez pune zdravstvene skrbi. Nemoguće je provjeriti. ‘Naplate participacije, provjere tko je oslobođen sudjelovanja tko nije, pisanje doznaka za ortopedska pomagala, to uključuje igle i trakice za dijabetičare', rekla je Vjekoslava Amerl Šakić, iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine.

IZ HZZO-a poručuju kako Ministarstvo već godinu dana poziva liječnike da odaberu jedan od deset programa s dozvolom. Krivnju prebacuju na doktora Galijaševića koji, kako kažu, štiti vlastite interese. Ministarstvo očito ne voli. Kako su liječnici pokrenuli pitanje odgovornosti za slučaj, tako je i Ministarstvo pokrenulo postupak pri DORH-u, za korištenje programa u vlasništvu Republike Hrvatske za vlastite potrebe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene