Obiteljski liječnici umorni su od svakodnevnoh ispisivanja ispričnica.


Obiteljski liječnici ogorčeni su i zatrpani ispisivanjem ispričnica. Upravo oni, a ne kao prije roditelji moraju pisati ispričnice. I u manje od godinu dana novih pravila liječnici su ispisali više od milijun ispričnica. Ne žele se baviti pisanjem ispričnica već liječiti, no nikako da njihove molbe dođu do ministarstva obrazovanja u želji da se pravila izmjene.

Vezani članci Ilustracija Širi se poruka koju jedna srednja škola šalje roditeljima: "Zbog utakmice u srijedu skraćena nastava" Vili Beroš Beroš ne odustaje: Opet se traži kontrola radnog vremena liječnika, ravnatelji se još uvijek bore s jednim problemom

Ljesja je majka dvoje osnovnoškolaca. Prema novim pravilima, ako jedan od njih iz škole izostane dulje od jednog dana, mora ići svom obiteljskom liječniku po ispričnicu.

'Malo je komplicirano, zakomplicirali su život. Ali je dobro s obzirom na to da neki znaju dovoditi djecu bolesnu. Za takve roditelje, možda bolje!', kaže Ljesja Klingor.

Iako priznaje da je prije godinu dana bilo puno lakše kada su roditelji mogli u školi ispričati kraće izostanke.

'Učiteljica već zna tko je kakav. Ona bi trebala, ako si ti normalan i savjestan da ti ispriča ovako, na tvoju riječ. Ali, to ravnatelji najviše forsiraju. Mora sve biti po propisima', kaže. Na pitanje bi li voljeli da se sve vrati na staro, kaže da bi.

To bi voljeli i obiteljski liječnici koji su umorni od svakodnevnog ispisivanja ispričnica.

'Unazad godinu dana je obiteljska medicina ispisala milijun i dvjesto pedeset tisuća, što ispričnica, a što raznih potvrda. To su administrativne stvari koje nas zaista opterećuju i nemaju nikakvog smisla', kaže obiteljska liječnica Vesna Rukavina Potočki.

'Mislim da je potpuno nepotrebno jer tim kratkim odsutnostima iz škole u principu, radi se o medicinskim beznačajnim problemima. Mislim da je to problem koji može najbolje riješiti roditelj s nastavnikom', kaže Milan Mazalin, obiteljski liječnik.

Prema Pravilniku koji je donijelo Ministarstvo obrazovanja, roditelj može ispričati dijete.

'Ukoliko je izostalo tri dana u godini, ali pojedinačno, što nam znatno otežava situaciju. Zbog toga što bolesti rijetko traju samo jedan dan', kaže Rukavina Potočki.

'U stvari, postajemo neka vrsta administrativnog centra', smatra Mazalin.

Iako su obiteljski liječnici dobili potporu ministarstva zdravlja i liječničke komore da se Pravilnik izmijeni, to se do sada nije dogodilo. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju