Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Od rujna se propisuju jeftiniji lijekovi. Riječ je o generičkim lijekovima, koji su, uvjeravaju stručnjaci, iste kvalitete kao i oni originalni. No, neki pacijenti sumnjaju u to i boje se za svoje zdravlje.


Ivanka Šakić već godinama koristi sedam vrsta lijekova. Unatrag mjesec dana, koristi generičke, odnosno, najjeftinije lijekove. U početku je bila sumnjičava, no za sada nije primijetila nikakvu razliku osim u cijeni. 'Prije sam nadoplaćivala sam 30-50 kn. Sada ne! Zadovoljna sam i ovim lijekovima jer razlike po uputama koje vidim i čitam, nema', kaže nam Ivanka.

Vezani članci Krešimir Luetić, Marin Smilović i Sanja Vištica Liječnike nakon prosvjeda nitko nije primio na sastanak, spremni su i na štrajk: "Ako je to poruka koju nam Vlada šalje…" Najava prosvjeda liječnika Liječnici najavili prosvjed na Markovu trgu: "Političari nas žele podijeliti, huškaju građane"

A upravo je to i bila namjera liječnika - propisati najjeftiniji lijek koji će i dalje pacijentima biti jednako kvalitetan. No, ne misle svi tako. Neki pacijenti strahuju da razlika u kvaliteti itekako postoji. Liječnici primarne zdravstvene zaštite, koji već sada imaju dobre rezultate, kažu kako mjesta za paniku nema.

>> Nuspojave lijekova: Čitajte upute o lijeku, upozoravaju doktori

'Na 250 recimo timova pedijatara u Hrvatskoj, neka se na svakom timu 100 kn mjesečno uštedi, to je 250.000 kuna. A toliko bi se sigurno moglo uštedjeti', kaže pedijatar Vladimir Franjković.

A upravo tome se nadaju i u HZZO-u. 'Mi smo primijetili da se kod doktora koji su pratili potrošnju, potrošnja smanjila čak i do 50%. Mi smo zapravo vrlo zadovoljni. Napokon su svi sudionici sustava shvatili da se liječe aktivnom supstancom, a ne tvorničkim imenom', kaže zamjenica ravnatelja HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec.

A zadovoljni su, kažu, jer će zbog velike uštede novca napokon moći na listu lijekova staviti one najnovije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju