Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne odustaju od štrajka

Liječnici: Strahovito smo povrijeđeni izjavom ministra Linića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Unatoč Vladinoj odluci o uvođenju radne obveze, liječnici poručuju kako od štrajka ne odustaju. Kažu čim radna obveza prestane važiti, oni će od tog trenutka opet biti u štrajku.

Na izvanrednoj skupštini koja se održala danas liječnici su odlučili da od štrajka ne odustaju, a najavili su kako će provjeriti zakonitost uvedene radne obveze. Hrvatski liječnički sindikat je odlučio da će bolnički liječnici poštivati vladinu odluku o uvođenju radne obveze liječnicima, ali će pokrenuti i sve raspoložive pravne radnje kako bi se dokazalo njezinu nezakonitost i neustavnost, a najavio je i da će neće potpisati predloženi novi kolektivni ugovor.

Pročitajte i ovo Liječnici i štrajk - 4 Nezadovoljni uvjetima Liječnici se pripremaju za štrajk: "Već četiri godine očekujemo od Vlade da prepozna ozbiljnost problema u sustavu" Ilustracija Novi problemi za građane Liječnici počeli pripreme za štrajk: "Beroš namjerno miješa kruške i jabuke''

'Očekujemo od Vlade da nas konačno ozbiljno shvati. Vrijeme je da ovo prestanu biti pregovori između Spomenke Abveršek i ministra Ostojića', rekao je prije skupštine Trpimir Goluža sindikalni predstavnik Hrvatskog sindikata liječnika iz KBC-a Zagreb.

Čim se radna obveza objavi, liječnici, koji štrajkaju već dva mjeseca, počet će obavljati sve poslove navedene u tom dokumentu, ali i početi s postupkom dokazivanja nezakonitosti uvođenja radne obveze pred hrvatskim sudstvom, a ići će se i prema Međunarodnoj organizaciji rada, rekao je predsjednik sindikata Ivica Babić nakon izvanredne sindikalne skupštine.

Dodao je da ni liječnici niti sindikat još nemaju uvid u dokument u kojemu je navedeno što se mora raditi za vrijeme radne obveze, te poručio da se štrajk liječnika ne obustavlja, već samo prekida te će se nastaviti čim se radna obveza ukine.

Govoreći o pravnim radnjama koje se namjeravaju poduzeti, najavio je i pokretanje ocjene ustavnosti radne obveze pred Ustavnim sudom.

>> 'Umjesto 7 tisuća kuna, dobila 700 kuna plaće!'

Iz Hrvatskog sindikata liječnika najavili su kako će podnijeti tužbe za sve umanjene plaće. Upitani za umanjenje listopadske plaće štrajkašima, kazali su da ne raspolažu podacima koliko je liječnika dobilo manju plaću, ali i istaknuli da sindikat 'priprema načelo na temelju kojega će obeštetiti one koji su zakinuti'.

Na pitanje zašto plaće kasne u nekim bolnicama, rekao je da sindikat za to nije kriv i da to treba pitati ministra jer je 'očito dobro stanje u državnoj blagajni'. 'U svim slučajevima, gdje bude osnove, tužit ćemo zbog neisplate plaća i onoga što se radilo za vrijeme štrajka', poručio je Babić.

Dodali su i kako privremeno odustaju od prikupljanja kolektivnih otkaza jer nisu sigurni je li to zakonito tijekom radne obveze, a naglasili su ih kako su ih za odustajanje od tog dijela akcije zamolili pacijenti.

Ivica Babić je naglasio da su liječnici strahovito povrijeđeni ponašanjem Vlade prema njima, posebno najnovijom izjavom ministra Slavka Linića. Kaže, liječnike je nazvao 'lopovima koji kradu iz državnog proračuna'. 'To je više nego odvratno', ocijenio je Babić koji, kaže, ne zna zašto se ministar upušta u takvu priču i tako kvalificira jednu radnu skupinu. Dodao je kako ne razumije zašto se zbog 'bijedne šačice' uvodi radna obveza, te kako su oni 'bijedna šačica' koja revno radi svoj posao.

Skupština sindikata danas je odlučila i da Hrvatski liječnički sindikat neće potpisati predloženi novi kolektivni ugovor, a o daljnjim sindikalnim aktivnostima za vrijeme radne obveze odlučit će kad dobiju precizne naputke o radnoj obvezi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene