Bura oko nacrta novog Zakona o prijevozu u cestovnom prometu ne stišava se. Primjedbu na prijedlog Butkovićeva ministarstva uputio je i njegov stranački kolega – dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Galerija Buka oko novog zakona o taksijima (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Buka oko novog zakona o taksijima (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Buka oko novog zakona o taksijima (Foto: Dnevnik.hr) - 1 +0 Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr)

Nacrt Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, tvrde taksisti, loše je napisan.

Vezani članci Prosvjed taksista, arhiva (Foto: Pixell) Podneseni prvi zahtjevi: Taksisti zbog Ubera od države traže nadoknadu štete od 100 milijuna kuna Taksi (Foto: Matija Habljak/PIXSELL) Prijedlog novog Zakona: Uber će postati legalan, a svi će moći voziti svugdje

"Izračun cijene se mora vršiti pomoću taksimetra, a ne putem aplikacije, zato što u Hrvatskoj postoji zakon o mjeriteljstvu i prema njemu je taksimetar mjerni uređaj", rekao je Božo Miletić, predsjednik Udruženja taksi prijevoznika pri HGK-u.

Gradonačelniku Dubrovnika smeta što bi, kako tvrdi, po novom zakonu bilo tko iz Hrvatske s licencom mogao doći i voziti taksi u Dubrovniku.

"Smatramo da bi navedeno izazvalo kaos i u prometu i u obavljanju te djelatnosti te je naš prijedlog resornom ministarstvu da se, umjesto područja cijele Hrvatske, svede sve skupa na područje županije", rekao je Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika.

Franković je rekao kako s ministrom Butkovićem nije razgovarao.

"To nije stav protivan ministrovu ili stavu Vlade. To je sugestija za poboljšanja zakona... Sa sugestijom se slaže i gradonačelnik Splita", dodao je.

Gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara u srijedu nije imao komentara. Ipak, Frankovićeve sugestije pozdravljaju taksisti.

"Od taksi prijevoznika bi se napravilo nomade. Tijekom sezone bi svi bili na moru, a zimi bi svi išli u unutrašnjost", rekao je Miletić.

Zakonom se namjerava liberalizirati autotaksi-usluga

Primjedbe je dao i Uber. Stavovi gradonačelnika, kažu, stvar su politike u koju se ne žele miješati.

"Ovaj prijedlog zakona nije u skladu s našim prijedlogom. Međutim, smatramo da je dobar smjer k modernoj europskoj regulativi... Moderna tehnologija omogućava vozaču da se snađe na cesti, bio tu prvi ili stoti put", rekao je Davor Tremac, direktor Ubera Hrvatska.

Cilj je zakona liberalizacija autotaksi-usluga pomoću jednakih uvjeta za rad svima i bez ograničavanja broja dozvola te omogućavanjem sigurnijeg, dostupnijeg, kvalitetnijeg i jeftinijeg prijevoza, poručuju iz Ministarstva.

Buka oko novog zakona o taksijima (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Buka oko novog zakona o taksijima (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

O prijedlozima i komentarima Ministarstvo će se očitovati do kraja siječnja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju