Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kršenej Ustava

Lesar Ustavnom sudu: Očitujte se o referendumu o ćirilici!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dragutin Lesar, šef Hrvatskih laburista, uputio je otvoreno pismo Ustavnom sudu kojim poziva sud da iskoristi svoje ovlasti i očituje se o ustavnosti inicijative Stožera za obranu hrvatskog Vukovara.

Nakon što je Stožer za obranu hrvatskog Vukovara objavio da je prikupio dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma o ćirilici, Dragutin Lesar, šef Hrvatskih labrista, uputio je otvoreno pismo Ustavnom sudu Republike Hrvatske kojim poziva sud da iskoristi svoje opće nadzorne ovlasti i očituje se o ustavnosti inicijative.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Analiza Tihomira Cipeka Politički analitičar o najavi da bi se HDZ mogao rušiti kroz Sabor: "Moguće je kad bi to učinio... " Đorđe Gardašević, ustavni stručnjak Sporna odluka Ne stišavaju se reakcije na Ustavni sud: Stručnjak objasnio u čemu je problem

>>Stožer prikupio 650.000 potpisa za referendum o ćirilici

'Pozivamo Ustavni sud da se u skladu sa svojim opće nadzornim ovlastima očituje o građanskoj inicijativi kako bi se izbjeglo daljnje produbljivanje društvenih podjela, radikalizacija političkih odnosa, a Hrvatska konačno mogla posvetiti važnim gospodarskim i socijalnim pitanjima', poručio je Lesar.

Kaže da se referendumsko pitanje 'Jeste li ‘za’ ili ‘protiv’ da se ravnopravna službena uporaba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruje na području jedinice lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa kada pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje polovinu stanovnika takve jedinice?' odnosi na prava pripadnika svih nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj, te da se njime može ugroziti načelo nacionalne ravnopravnosti zajamčeno čl. 3. Ustava RH, zakonskim propisima kao i Ugovorom o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji. (Agencija VLM/S.T.K.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene