Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imaju dovoljno

Stožer prikupio 650.000 potpisa za referendum o ćirilici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Stožeru navode kako će potpise predati i prije isteka zakonskog roka, te se nadaju odluci Ustavnog suda u njihovu korist.

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara je u dva tjedna prikupio oko 650.000 potpisa za provođenje referenduma o ćirilici, izjavili su predstavnici Stožera na press konferenciji u petak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Ne smiju se slati poruke' Skidali se u predvorju Sabora pa slušali raspravu o ćirilici Slika nije dostupna Vlada potvrdila Skupljeno dovoljno potpisa za referendum protiv ćirilice

Kako su istaknuli, skupili su puno više potpisa, ali 650.000 su provjereni potpisi, s ispravnim OIB-ima, čitkim potpisima i ostalim elementima koji su potrebni da bi se potpisi priznali kao pravovaljani.

Vukovar: Počinje brojanje potpisa za održavanje referenduma o ćirilici

Stožer prema zakonu mora predati potpise u roku tri tjedna, a taj je rok počeo teći 1. prosinca. Međutim, u Stožeru navode da će potpise predati u roku nekoliko dana, jer se u četiri županije još uvijek prebrojavaju skupljeni potpisi.

Također su komentirali izjave premijera Zorana Milanovića da referendum neće proći. Rekli su da bi to moglo dovesti do ustavne krize, jer kako ističu, premijera nema pravo prejudicirati odluke Ustavnog suda, za kojeg pretpostavljaju da će odlučiti u njihovu korist.

Na objavu Stožera već su pristigli komentari političara.

'Mi smo očekivali da će broj potpisa biti i veći obzirom na razmjere kampanje koja se vodi protiv ćirilićnog pisma, protiv Srba u Hrvatskoj i s obzirom na organizacije i institucije koje pružaju podršku ovom stožeru. Međutim, to samo dodatno produbljuje ustavnu krizu i narušavanje ustavnog poretka u RH. Taj trend je trebalo zaustaviti još prije mjesec ili dva, a sada ćemo to raditi u vrijeme kada se vatra već rasplamsala i sada ukoliko se poduzmu mjere sukobi i tenzije neće prestati. Žao mi je što je to tako ali mi ćemo podržati sve one koji žele zaštiti ustavni poredak, koji žele da se ustavna kriza ne produbljuje i koji žele da se manjinska prava ne umanjuju.

Podržat ćemo Vladu i Sabor, a ako bude potrebno tražit ćemo podršku za zaštitu manjinskih prava od onih koji su dužni čuvati naš pristupni ugovor u Briselu. Više je onih čije su ustavne obaveze bile da spriječe ustavnu krizu i da spriječe devastiranje ustavnih vrijednosti. Nije moje da ih posebno imenujem ali zna se koje su to institucije koje trebaju štititi ustavnost u RH. Znas se koje su to institucije koje trebaju upozoravati na narušavanje vrijednosti ustavnog poretka i koje su to institucije koje trebaju Vladi dati podršku da provodi zakone', rekao je Milorad Pupovac.

Milanović: Referenduma o ćirilici neće biti dok sam premijer

Svoj stav o mogućem referendumu iznjela je i Jadranka Kosor.

'Ako je potpisao dovoljan broj građana treba postupiti isto kao i sa svim drugim referendumima, odnosno inicijativom da definicija braka uđe u Ustav. Ovaj prijedlog mora proći istu proceduru kao referendum o braku, a onda o tome treba li raspisati referendum ili ne treba odlučiti hrvatski Sabor, odnosno treba iskoristiti svoje pravo da taj prijedlog pošalje na ocjenu ustavnosti. Procedura je jasna i mora se poštovati. Očekujem raspravu pa ćemo vidjeti što će ta rasprava pokazati.

Činjenica je da će u toj raspravi biti spominjane sve one odluke vezane uz međunarodne dokumente koje je još Franjo Tuđman potpisao 1996. godine kad smo željeli postati članica Vijeća Europe. Sve naše međunarodne obveze treba uzeti u obzir. Nije dobro u ovom trenutku prejudicirati i govoriti da nešto neće proći bez rasprave u parlamentu i bez odluke većine zastupnika. Još 2002. godine smo u hrvatskom saboru prilikom donošenja ustavnog zakona o pravima manjina precizno i jasno nabrajali sve te dokumente na koje se Hrvatska obvezala u zaštiti prava manjina i kada smo svi jamčili prava manjinama u skladu sa svim međunarodnim propisima na koje se Hrvastka obvezala tako da ja očekujem da će svi ti dokumenti biti spominjani u toj raspravi', rekla je Jadranka Kosor.

Karamarko: 'Potpis sam dao iz revolta prema Vladi'

Peđa Grbin, predsjednik saborskog Odbora za Ustav podržao je nedavne izjave premijera Milanovića.

'Prvo su najavljivali da će objaviti u srijedu, pa u četvrtak i danas dobivamo informacije da je prikupljen dovoljan broj potpisa. Koliko su potpisa prikupili vidjet ćemo kada kutije s potpisima budu dostavljene hrvatskom Saboru. Što se tiče odluke i stava kojeg mi imamo o ovom referendumu mislim da je predsjednik Vlade o tome bio više nego jasan. Po mom sudu ovdje se radi o nedopuštenom pitanju i naš predsjednik je rekao kako po tome trebamo postupiti. Moje mišljenje je da ovo pitanje ne može biti predmet referenduma i to nije vezano uz promjene Ustava koji su sada u proceduri. To mora doći na Odbor za Ustav. Naša obveza je da ukoliko predsjednik Sabora to uputi Odboru za Ustav da mi to raspravimo. Ovdje je iz aviona jasno da se radi o nedopuštenom pitanju.

Prijedlog za promjenu Ustava je u proceduri, mi ne znamo kada će biti izglasan tako da ne mogu u ovom trenutku odgovoriti kako će se taj prijedlog promjene Ustava odnositi na ovo referendumsko pitanje. Mogu samo ponoviti da se ovdje radi o jednom pitanju koje je u svakom slučaju nedopušteno, jer se njime narušavaju određena prava koja manjine u RH moraju imati ne samo na temelju našeg Ustava nego čitavog niza drugih međunarodnih akata koje je Hrvatska prihvatila. Mislim da je ova većina u dvije godine pokazala da ne vrši pritisak na Ustavni sud, mislim da smo dokazali da je od ove većine Ustavni sud itekako neovisan, a i pokazali smo da ćemo odluke, preporuke i mišljenja Ustavnog suda provoditi', istaknuo je Grbin.

Komentari su stigli i iz redova HDSSB-a.

'Klub HDSSB-a podržava sve opravdane stavove. Smatramo da je premijer svojom politikom isključivosti doveo do skupljanja potpisa za ovaj referendum. Da se uvažio stav našeg kluba da se u devetom mjesecu raspravljalo o problematici dvojezičnih natpisa u Vukovaru do ovoga ne bi došlo. Na žalost, premijer si je otvorio još jednu frontu koja mu nije potrebna a to je pitanje oko dvojezičnih natpisa i ćirilice u Vukovaru. Da je imao obzira prema narodu otišao bi u Vukovar i trebao je razgovarati o rješenju problema. Nije dozvolio raspravu u Saboru, od devetog mjeseca naš prijedlog stoji u proceduri.

Sad imamo političku frontu koja u gospodarskom smislu Hrvatskoj neće donjeti ništa, a u političkom smislu će donjeti probleme prije svega za Vladu Zorana Milanovića. Sazrelo je vrijeme da Milanović razmisli o svom odlasku s mjesta predsjednika hrvatske Vlade. Ovo će biti vrlo teško provesti u djelo, ovaj referendum, jer način na koji su se potpisi prikupljali za pitanje koje je postavljeno zaista ostavlja prostor i potrebu da se u ovo uključi Ustavni sud. Već sama poruka Stožera i 600 tisuća potpisa je jasna poruka što građani RH, prije svega Vukovarci misle o Zoranu Milanoviću i politici njegove Vlade', rekao je Josip Salapić.

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene