Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lektorski dnevnik

Probudila sam se radi buke u susjedstvu pa otišla liječniku radi bolesti

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Jutros sam se probudila radi buke u susjedstvu. Ionako sam morala rano ustati jer idem liječniku radi bolesti. No prvo ću zaželjeti sreću prijatelju koji ide na popravni ispit radi jedinice. Kaže da se strašno uzrujao radi nepravde. U čemu je problem?

Prijedlozi zbog i radi izazivaju nedoumice kod mnogih govornika hrvatskoga jezika, a često ih upotrebljavamo kao sinonime. Ipak, riječ je o dvama prijedlozima potpuno različita značenja.

Prijedlog radi upotrijebit ćemo kad želimo izreći namjeru, cilj ili svrhu. S druge strane, prijedlog zbog izriče uzrok, zašto se nešto dogodilo. Zbog toga (a ne radi toga) pogrešno je reći da idemo liječniku radi bolesti jer bi to značilo da idemo liječniku kako bismo se razboljeli. Isto tako nećemo reći da je voće sniženo radi smanjene kvalitete, osim ako je snižavanje cijene prouzročilo smanjenje kvalitete. Voće je sniženo zbog smanjene kvalitete, a liječniku idemo da bismo se liječili, odnosno – zbog bolesti. Osobu će uzrujati nepravda, odnosno uzrujat će se zbog nepravde.

Pročitajte i ovo Ilustracija LEKTORSKI DNEVNIK Zašto ptice lete s avionom, a ljudi avionom? Ne samo zato što imaju krila, još je jedan razlog

Pročitajte i ovo Ilustracija LEKTORSKI DNEVNIK Slovo čini razliku: Ističe vam vrijeme da pročitate ovaj članak

Dakle, pravilno je: Jutros sam se probudila zbog buke u susjedstvu. Osim ako se osoba probudila kako bi pravila buku, a zasigurno svatko od nas ima jednog takvog susjeda.
Prijatelju ćemo zaželjeti sreću na popravnom ispitu na koji ide zbog jedinice. Nitko ne ide na popravni ispit kako bi dobio jedinicu.

Ilustracija Lektorski dnevnik (Foto: DNEVNIK.hr)

Kako bismo lakše zapamtili, možemo se poslužiti mnemotehnikom – uZrok izriče onaj prijedlog koji počinje na ZZbog. Ako nismo sigurni koji od tih prijedloga upotrijebiti, odnosno kad nešto možemo tumačiti i kao uzrok i kao namjeru (kao u natpisu Zatvoreno zbog/radi preuređenja), bolje je upotrijebiti uzročni prijedlog zbog jer namjera uvijek uključuje i uzrok, ali uzrok ne mora nužno uključivati i namjeru.

Nastavite nas čitati radi novih jezičnih činjenica jer vam svakog petka donosimo nove teme Lektorskog dnevnika.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene