Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sumnja na zarazu

PUSTOŠ U BAŠKI Preventivno zatvorena 4 hotela; TZ Krk tvrdi - ne treba paničariti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsezonu u Baški na otoku Krku obilježilo je zatvaranje četiri hotela i jednog kampa. Preventivno su zatvoreni zbog sumnje da su izvor zaraze legionelom.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo dobio je obavijest od Europskog centra za nadzor i praćenje legionarske bolesti da je obolio jedan njemački turist - koji je boravio u Baški. Svi gosti su zbrinuti i preseljeni na druge lokacije, a na otoku se nadaju da će se sumnje što prije otkloniti.

Pročitajte i ovo Vladi Bralić, arhitekt, i Katarina Jusić Mezga, reporterka Dnevnika Nove TV zahtjevan projekt Arhitekt o izgradnji novog krčkog mosta, otkrio i po čemu je postojeći poseban: "Bio je svjetski rekorder" Novi Krčki most - 3 natječaj za megaprojekt Pogledajte projekciju mosta koju je prije četiri godine izradio Zavod za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije

Pustoš u Baški koja je ovoga vikenda trebala biti puna turista. Četiri hotela zatvorena su preventivno zbog sumnje da se jedan turista zarazio legionarskom bolešću. Epidemiolozi obavljaju ispitivanja.

'Idući ćemo tjedan vidjeti koje će se radnje dalje poduzeti, kakvi će biti rezultati analize i shodno tome kada će se objekt otvoriti', rekla je dr. Danijela Lakošeljac, voditeljica Epidemiološke službe.

Turisti koji su odsjeli u otvorenim hotelima i privatnom smještaju - ne boje se zaraze. Iz hotelske kuće, priopćenje: trenutačno se provode preventivne mjere i ispitivanja uzoraka vode po uputi i uz stručni nadzor mjerodavnog Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Rijeka. Zbog toga je odlučeno da hoteli neće raditi od 13. svibnja 2016. godine do završetka preventivnog postupka. Gosti iz zatvorenih hotela preseljeni su u hotele iste tvrtke u Istri, na Krku i u Dubrovniku.

Stručnjaci naglašavaju: mjesta za paniku nema. Legionela je često prisutna bakterija, a zaraza se liječi antibioticima.

'Osoba koja ima dovoljno jak imunitet obično neće oboljeti nego osobe starije dobi, kronični srčani, plućni bolesnici, dijabetičar', objasnila je dr. Lakošeljac.

Bašćani se nadaju da će zatvoreni hoteli vrlo skoro opet otvoriti svoja vrata i da će uskoro početi gužva, jer, od turizma u ovome mjestu živi većina stanovnika.

Udarac za turizam

Mjesta panici nema, jedno od najpopularnijih turističkih odredišta na otoku Krku i ove bi sezone trebalo biti pun gostiju, poručila je u razgovoru za Dnevnik Nove TV direktorica turističke zajednice otoka Krka, Majda Šale.

Hoće li se ovo zatvaranje hotela zbog sumnje u legionelu negativno odraziti na turizam u Baški?

Momentalno se negativno odražava. Ne samo na turizam Baške nego i na otočki turizam. Ali vjerujemo da zbog dobre informiranosti javnosti i poznavanja samih gostiju vezanih za tu problematiku, neće imati dalekosežne konsekvence.

Jesu li gosti zabrinuti, dobivate li možda pozive od onih koji su trenutno premješteni, ali i onih koji tek trebaju doći u Bašku?

Nismo u turističkoj zajednici imali nikakvih dodatnih poziva. Znamo da su svi gosti obaviješteni, da su gosti premješteni. A prema informacijama koje smo dobili, neki gosti su ostali u Baški, jer pored hotelskih objekata ovdje ima i drugih malih obiteljskih objekata, privatnog smještaja, tako da nisu svi gosti niti otišli sa područja Baške.

Možemo li poručiti da mjesta panici nema i da bi se sve trebalo brzo riješiti?

Zasigurno nema panike. Dobili smo informaciju da je ovo jedan izolirani slučaj. Rade se određene prevencije i ispitivanja koja se vrše na području Baške i na području hotelskih objekata i vjerujemo da će se ovi hotelski objekti za koji dan, kako smo informaciju dobili, otvoriti, i da će normalno funkcionirati i dalje nastaviti s turizmom. Ovo je ujedno i poziv gostima da budu strpljivi. Za koji dan se mogu normalno javiti u hotelske objekte i tvrtku Valamar Riviera.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene