Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osvajaju tržište

Daju poseban šarm svakom prostoru: Lampe ličkog proizvođača osvjetljuju svjetske hotele, restorane i sapunice

Domaći proizvođač lampi iz Gospića (Foto: Dnevnik.hr) - 7
Domaći proizvođač lampi iz Gospića (Foto: Dnevnik.hr) - 7 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Domaći proizvođač lampi iz Gospića (Foto: Dnevnik.hr) - 6 Domaći proizvođač lampi iz Gospića (Foto: Dnevnik.hr) - 6 Foto: DNEVNIK.hr Domaći proizvođač lampi iz Gospića (Foto: Dnevnik.hr) - 7 Domaći proizvođač lampi iz Gospića (Foto: Dnevnik.hr) - 7 Foto: DNEVNIK.hr Domaći proizvođač lampi iz Gospića (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Domaći proizvođač lampi iz Gospića (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr Domaći proizvođač lampi iz Gospića (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Domaći proizvođač lampi iz Gospića (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Domaći proizvođač lampi iz Gospića (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/7 >>
Poseban šarm svakom prostoru daju svjetla. A ona postaju posebno važna u blagdansko vrijeme. Nimalo lagan odabir prave rasvjete olakšat će domaći proizvođač iz Gospića.

Da hrvatski proizvod može biti itekako konkurentan govori i činjenica da lampe ličkog proizvođača osvjetljuju brojne svjetske hotele, restorane, a našle su se i u sapunicama. ''Hotel u Numbergu, u Kölnu, u Turskoj. Čak su u jednoj turskoj seriji bili naši. Imali smo slučajeve da su arhitekti bili u jednom restoranu u Njemačkoj vidjeli lampe. Pogledali su tko ih je radio te su nas kontaktirali'', priča Blaženka Jurčić, direktorica tvrtke Lika Svjetlo.

Pri kraju je i proizvodnja 3500 rasvjetnih tijela za londonski hotel. Slijedi i osvajanje američkog i japanskog tržišta. ''Mogu se pohvaliti, bili smo na Frankfurtu na sajmu ove godine gdje smo potpisali ugovor s Japancima te od Nove godine počinjemo izvoziti za Japan te ćemo početi s američkim tržištem. Recimo, u Japanu idemo s kataloškim proizvodom. Dakle, što je u katalogu to oni uzimaju na veliko te opremaju hotele, trgovine, izložbene salone, dok za Ameriku radimo s kataloškim proizvodom i po specijalnim projektima'', kaže Jurčić.

A upravo katalog tvrtke najviše govori o njenom razvoju. Skroman i tanak prije 11 godina kad su krenuli sa šest zaposlenih. Moderan i luksuzan danas, s dizajnom i organizacijom proizvodnje koja može zadovoljiti gotovo sve zahtjeve tržišta, objašnjava dizajner i partner u vlasništvu, koji je zbog lampi iz Italije preselio u srce Like. ''Što se tiče lampe, dekorativne lampe, mi smo spremni napraviti gotovo sve dijelove. Od sjenila, stalka, električnog spoja'', ističe Max Vivian, dizajner tvrtke Lika Svjetlo.

Domaći proizvođač lampi iz Gospića (Foto: Dnevnik.hr) - 7 Domaći proizvođač lampi iz Gospića (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr

A da bi bili konkurentni, osim kvalitete važan je i dizajn. ''Ima neke boje koje je važno pratiti vrste oblika'', objašnjava Vivian.

Uspjeh i širenje na strana tržišta, na koja izvoze 80 posto proizvoda, nije bio niti brz niti lagan. Krenuli su iz iznajmljenog prostora, da bi nakon četiri godine preselili u vlastiti pogon u gospićkoj industrijskog zoni u koji su uložili osam milijuna kuna. ''Kad smo počeli raditi ovu halu, u to doba nam je možda bila i velika. Sad kažemo da je možda bilo i koji metar više bilo bi bolje. Ali snalazimo se'', rekla je direktorica tvrtke.

No, da bi ostali konkurentni, u proizvodnju kontinuirano ulažu. Samo nekoliko godina nakon preseljenja, uz pomoć kredita HBOR-a, uložili su u kupnju CNC stroja koji im je omogućio vlastitu proizvodnju metalnih konstrukcija za lampe. Benefiti investicije su višestruki. ''Što nam je u biti smanjilo skladište, više radimo po narudžbi, dakle što nam treba to i napravimo. Zahvaljujući njoj otvorili smo i četiri nova radna mjesta, ostvarili veću konkurentnost jer radiš sam i bržu isporuku'', objasnila je Jurčić.

Domaći proizvođač lampi iz Gospića (Foto: Dnevnik.hr) - 7 Domaći proizvođač lampi iz Gospića (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Isporuka je kupcima danas iznimno važna. A vlasnici je, koja se nakon 16 godina života u Italiji upravo zbog posla s lampama odlučila vratiti u Hrvatsku, ipak najvažniji stabilan rast. Da ga je i ostvarila najbolje govore prihodi koji su s oko milijun kuna na počecima narasli na današnjih milijun i pol eura. Osim toga, za razliku od konstantnih kritika na uvjete poslovanja u Hrvatskoj, ova se poduzetnica ne žali. ''Sve u svemu, dobro. Uvijek kaže, kada čovjek nešto dobro napravi trebao bi stati i reći: dobro sam napravi, ali mogao bih i bolje'', govori Blaženka Jurčić.

Da tim motom i vodi ovu malu tvrtku, koja danas zapošljava 18 ljudi, svakodnevno dokazuje, pa joj nije problem zasukati rukave i sklapati lampe, pa čak i variti. Nema problema niti s radnicima. Dapače, osim što se sama vratila u Hrvatsku u tvrtki je još dvoje povratnika. Jedan iz Kanade, a drugi iz Švicarske. Svi oni, što povratnici, što doseljenici, u ovoj zemlji vole isto. Miran i siguran život.

A zadovoljstvo u konačnici osjete i kupci, pa ličke lampe krase sve veći broj ne samo domaćih, veći i stranih interijera.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene