Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije impresioniran

Lalovac o gospodarskom programu HDZ-a: Dvojben je, a mi reforme već provodimo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar financija Boris Lalovac komentirajući u ponedjeljak najave iz HDZ-ova gospodarskog programa, prozvao je najjaču oporbenu stranku da, dok je bila na vlasti, nije učinila ništa kako bi porezno rasteretila građane ili riješila problem kredita u švicarskim francima te ustvrdio da se aktualna Vlada od HDZ-a razlikuje po tome što - provodi reforme.

Na HDZ-ovu projekciju gospodarskog rasta između 3 i 4 posto, Lalovac je kazao je da bi svi to voljeli te kako "u nekakvim političkim obećavanjima možemo svugdje pričati da su rast i hrvatski potencijali puno, puno veći".

Pročitajte i ovo Ivica Puljak, gradonačelnik Splita Moguća koalicija s DP-om? Puljak za Dnevnik Nove TV: "Prvi cilj je maknuti HDZ, a potom od Hrvatske napraviti modernu europsku zemlju" Mišel Jakšić, saborski zastupnik Za Dnevnik Nove TV Mišel Jakšić otkrio tko će biti nositelji lista SDP-a: "Imamo jedan sjajan spoj. Ima nezadovoljnih, ali su u manjini"

"Vidite da svakodnevne strukturne reforme koje trebamo provesti i po njihovim savjetnicima iz IFO instituta traju i po desetak godina. Sigurno je da imamo potencijala, međutim kako to ostvariti, po tom pitanju se razlikujemo. Provodimo reforme, puno realnije gledamo na stvari, vjerujemo u rast ali ne na zaduživanju, nego temeljen, između ostalog i na industrijskoj proizvodnji", rekao je Lalovac novinarima u Ministarstvu financija.

Lalovac: Dvojbeno da bi smanjenje PDV-a na hranu dalo željene rezultate

Na HDZ-ovu najavu spuštanja stope PDV-a na hranu, Lalovac je rekao da smanjenje PDV-a na dio namirnica nije doveo do pada cijena. Smatra kako je dvojbeno da bi takva mjera polučila željene rezultate.

"Ono po čemu se razlikujemo je smanjivanje oporezivanja plaća i mislimo da to ima puno jači učinak na gospodarstvo, nego smanjenje stope PDV-a. Smanjivanje poreza na plaće ima direktan učinak na građane, bolji učinak na budžet", kazao je.

GRČKI DOMINO EFEKT 'To su blefiranja i prijetnje, a ne razgovori. Potez je na Njemačkoj'

Lalovac je podsjetio da je prošla HDZ-ova vlada "udarila dodatni porez na plaće, poznati harač". Po njegovu mišljenju taj je potez ubrzao krizu, jer je građanima uzeo tri milijarde kuna. "Mi smo svojim potezima vratili dvije milijarde građanima i smatramo da tu trebamo ići dalje", kazao je Lalovac.

Kada je riječ o reformi javne uprave, ministar financija tvrdi da aktualna vlada reforme već provodi.

Osam godina nisu mogli popisati sve zaposlene u državnoj i javnoj upravi, i tek su 2010., 2011. to donekle uspjeli. Mi smo tek krenuli sa centralnim obračunom plaća, u godinu dana smo uspjeli dovesti sve u red, što se tiče isplata plaća. Sada kreću još temeljitije reforme, a to je na koji način definirati sustav plaća u javnoj upravi. Znači, mi provodimo reforme. Imamo jasne rezultate iza nas, provodimo ono što smo rekli, rekao je Lalovac, dodavši da HDZ samo daje određena obećanja.

Na novinarsku primjedbu da ni aktualna Vlada nije provela sve što je obećala u Planu 21, Lalovac je ustvrdio kako je Vladu dočekalo više od 45 milijardi neplaćenih računa te više od 200.000 zaposlenih koji nisu primali plaću.

"Znate da smo se dugo mučili s predstečajnim nagodbama, ali vidite da se danas građevinski sektor počinje oporavljati. Zašto se oporavlja? Zato što smo restrukturirali jedan dalekovod, jedan IGH, onda i jedan Varteks, brojne kompanije. Sjetite se koliko smo imali negativnih komunikacija prema Vladi, da su brojni otpisi nepravedni, a vidite da danas daju rezultate u građevinskom, ali i u drugim sektorima", kazao je Lalovac.

Prvi pokrenuli otpisivanje dugova

Ustvrdio je da je danas primarni deficit proračuna puno manji nego 2011., a kada je riječ o rastu dugova, tumači da su to dugovi nastali od 2008. do 2011.

"Mi smo po prvi put u povijesti ove države sjeli i prisilili teleoperatore i građane da krenu otpisivati dugove. Znate da su to i oni mogli raditi, svi danas govorimo o tome", rekao je Lalovac, dodavši da sadašnja vlada ne namjerava davati obećanja koja ne može ispuniti.

"Hrvatska sad nezaustavljivo ide naprijed, bez obzira što tko govorio, dajemo rezultate i mislim da ćemo u 2016. još pokazati velike iskorake", ocijenio je Lalovac.

Na najave HDZ-a da će dugoročno riješiti probleme vezane uz kredite u švicarskom franku, Lalovac kaže kako je upravo HDZ, dok je bio na vlasti, dopustio najveći udar na građane.

"Vidjeli ste da 2011. nije bilo nikakvog odgovora, da nije bilo nikakvog rješenja, da nije bilo nikakve političke volje da taj problem riješe. Ja sam i danas u razgovoru s bankama, nadam se da ćemo doći do dogovora, a ako ne dođemo, pokazali smo da smo spremni donijeti i treći put odluku", rekao je Lalovac, dodavši kako će i ovaj put stati u zaštitu građana.

"Još uvijek razgovaramo o modalitetima, ali radimo na rješenju i mi se tu razlikujemo od njih. Oni su pokazali da su 2011., kad je bio najveći udar na građane sjeli i popili kavu i da nije bilo nikakvog rješenja", ustvrdio je Lalovac.

Lalovac: Kriza u Grčkoj neće se reflektirati na Hrvatsku banke

Na pitanje kako će kriza u Grčkoj utjecati na Hrvatsku, Lalovac je ocijenio kako se to neće reflektirati na Hrvatsku.

"Hrvatske banke nisu tako izložene grčkom financijskom tržištu, nisu izložene prema grčkom gospodarstvu. Može se kratkoročno povećati cijena hrvatskih obveznica, ali dugoročno ne značajno, jer ona ovisi koliko mi ispunjavamo obveze prema Bruxellesu", kazao je.

Lalovac smatra kako je moguće da se, ako u Grčkoj dođe do kolapsa, može dogoditi da se teret s grčkih luka preusmjeri u hrvatske luke, pri čemu bi Hrvatska mogla pokazati da s novom lučkom infrastrukturom može biti dugorošno konkurentna.

Priznaje da postoji opasnost daljnjeg jačanja franka ukoliko se nastavi kriza eura.

"To je sigurno jedna opasnost gdje vidite koliko smo profitirali kad nismo prihvatili onih šest mjeseci što su banke nudile. Danas bismo ponovno imali jednu nesretnu situaciju i bolje je da smo produljili to na godinu dana, što je ipak jedan stabilniji rok za rješavanje tog problema, iako vidimo da se teško dogovaramo s bankama I da ovakvi ekserni šokovi mogu izazvati nervozu", rekao je Lalovac.

Banke je pozvao da krenu u ponovnu procjenu vrijednosti nekretnina te da se "maknu od špekulacija sa svjetskih tržišta, jer hrvatski građani s tim nemaju nikakve veze i ne bi smjeli biti žrtvama špekulacija sa svjetskim valutama".

"Oni (banke) jako dobro koliko vrijede te nekretnine u knjigama, vjerojatno će to morati spuštati. Naš je prijedlog da se prilagode i da glavnica ide dolje, a to bi značajno pomoglo onima koji imaju kredit u 'švicarcu', jer je najvažnije glavnicu dovesti u nekakav normalni odnos, a ne da vam je ona 20-30 posto veća samo zbog manipuplacija na svjetskim tržištima. Vlada tu ima pravo ići nekim administrativnim mjerama kad tržište zakaže, a ovdje je potpuno zakazalo. I dalje ćemo stajati na tome, toliko dugo koliko bude trebalo dok ne nađemo rješenje za dužnike", poručio je Lalovac. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene