Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Oduševili Amerikance

LADO u Washingtonu nastupio u polupraznoj dvorani

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO nastupio je u Glazbenom centru Strathmore u Washingtonu na početku jednomjesečne američko-kanadske turneje koja je kruna ovogodišnjeg obilježavanja 60. obljetnice osnutka ansambla.

Ansambl LADA, u kojemu je 14 glazbenika i 34 plesača-pjevača, u nadahnutom je dvosatnom nastupu oduševio američku publiku, koja je s pljeskom na otvorenoj pozornici pratila izvedbe tradicijskih plesova i napjeva iz različitih krajeva Hrvatske od Prigorja, Međimurja, Podravine i Baranje, do Suska, Primoštena, Korčule i Dubrovnika. Na koncertu je izvedeno i Bunjevačko momačko kolo Hrvata iz Bačke, te Linđo koji se osim u dubrovačkom kraju pleše i kod Hrvata južne Hercegovine. Posebno je oduševljenje publike izazavo 'Tanac po Susacku', s jedinstvenim nošnjama otoka Suska i pratnju 'mješnica' - gajdi. Dugi su pljesak publike dobile i Ladarice s izvedbom međimurskih napjeva.

Pročitajte i ovo Božićno-novogodišnji koncert u Imotskom Postoji objašnjenje Lovac pucao iz puške za vrijeme božićnog koncerta, građani se prestravili: "Ne znam je li itko u Hrvatskoj napravio tako nešto" Koncert Hrvatska se još jednom ujedinila Koncert "Želim život" još je jednom ujedinio Hrvatsku: "To je najbitnije, da ljudi ozdrave i da dobiju novi život"

Poluprazna dvorana

Unatoč dobroj marketinškoj kampanji na javnom radiju NPR i drugim lokalnim medijima, koncertna dvorana Strathmorea bila je poluprazana s popunjenih oko 650 od 1.976 mjesta. Za drugi koncert LADA, očekuje se približno isti ili nešto veći posjet, kazali su dužnosnici Glazbenog centra. Njegov direktor Eliot Pfansitehel, izrazio je žaljenje zbog nedovoljnog odziva publike, ističući da je riječ o vrhunskom ansamblu koji poput živog muzeja predstavlja bogatu hrvatsku etnografsku i muzikološku baštinu, te da je LADO u Strathmore stigao s ‘nevjerojatnom zbirkom od 1.200 narodnih nošnji’. Pfansitehel je nakon koncerta organizirao razgovor publike s umjetničkim voditeljima ansambla, na kojem je iskazan interes za načine na koji LADO dolazi do glazbenog materijala, nošnji, koreografija, obrazovanja mladih plesača, ali i za turističke posjete Hrvatskoj.

U publici većinom Amerikanci

Uz pripadnike hrvatske zajednice sa šireg područja Washingtona, u publici su većinom bili Amerikanci te pripadnici diplomatskog zbora. Po riječima organizatora dva koncerta prati ukupno 12 veleposlanika, te veći broj drugih diplomata. Hrvatska veleposlanica u SAD-u Kolinda Grabar Kitarović kazala je da su ‘reakcije američke publike iznimno dobre, da svaku izvedbu prati dugi pljesak, te da očekuje jako dobre odjeke’ nastupa LADA u Washingtonu. ‘Velika je čast nastupati u tako reprezentativnoj dvorani poput Strathmorea. Akustika je prelijepa, savršena. Vjerujem da će slijedom ovog koncerta svi slijedeći biti još uspješniji’, kazala je ravnateljica LADA, Ivana Lušić.

Šezdeset godina uspjeha

LADO ovom američko-kanadskom turnejom slavi 60. godina uspjeha u zemlji i svijetu, rekla je Lušić, dodajući kako će i nakon obljetnice ansambl nastaviti s istim tempom od oko 100 koncerata godišnje, ta da za 2010. već planira nastupe u Hong Kongu, Pekingu i Seulu, turneje po Njemačkoj i srednjoj Europi, te brojne nastupe u Hrvatskoj. Nakon Washingtona, LADO turneju nastavlja u New Yorku, Pittsburghu, Clevelandu, Chicagu, Montrealu, Ottawi i Torontu, gradovima s brojnim hrvatskim iseljeničkim zajednicima. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene