Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski laburisti upozorili su danas da su se iza svjetonazorskih sukoba oko braka i ćirilice sakrila tri izuzetno opasna zakona s područja rada i mirovina, po kojima će radnici morati raditi do 67. godine, što je početak 'antiradničke revolucije'.


U toj stranici vjeruju da će se građani nakon referenduma o braku probuditi od 'ideološkog prepucavanja' i shvatiti što im se sprema, te da će doprinijeti da zakoni u tom obliku nikad ne dođu u Hrvatski sabor.

Želim vjerovati da će se građani probuditi 2. prosinca i shvatiti da će raditi 56 sati tjedno na određeno vrijeme iznajmljeni preko agencije do 67. godine života, dok će dio njih umjesto na ugovor o radu raditi na kupone, rekao je Lesar novinarima na ZET-ovom okretištu na Črnomercu.

Hrvatski laburisti su protiv tog paketa zakona organizirali akciju 'Pobuna' u više gradova, gdje građani mogu podržati Vladu u njezinoj namjeri ili 'lupanjem letvom po bačvi' pokazati protivljenje.

U Hrvatskoj, kazao je Lesar, unatrag nekoliko mjeseci traju svjetonazorski sukobi koji su toliko duboko podijelili hrvatsko društvo da su stvorili ogromnu maglu iza koje se skrivaju tri izuzetno opasna zakona - Zakon o radu, Zakon o mirovinskom osiguranju i Zakon o povremenim poslovima.

Lesar smatra da su ti zakoni nastavak 'ekonomskog imperijalizma i brutalne pohlepe krupnog kapitala' koji pod tobožnjim nastojanjima da fleksibizira tržište rada stvara ljude ovisne o njima i sustavu vlasti. No, drži da još nije kasno usprotiviti se i pobuniti se jer zakoni još nisu u fazi odlučivanja u Saboru.

Stranka stoga akcijom želi informirati građane o tim opasnostima, jer se radi o temeljnim ljudskim pravima. Saborska zastupnica Nansi Tireli smatra kako se građani trebaju 'pobuniti za prave stvari' koje se tiču njihove svakodnevnice, koliko god se Vlada skrivala iza brzine donošenja tih zakona.

Lesar Vladin reformski paket nazvao političkim lutanjem

'Tri zakona ruše i ono malo dostojanstva pod izlikom fleksibilnosti tržišta rada, a jedno što je fleksibilno kod nas jest Zavod za zapošljavanje na kojem je više od 356.000 nezaposlenih', kazala je Tireli.

Ocijenila je smiješnom mogućnost da radnici potpišu da rade samo 48 sati jer se, kazala je, zna da radnik ne može više o ničemu odlučivati, pošto je jedino važno dobiti bilo kakvo radno mjesto.

Upozorila je da bi predloženim rješenjima radnik mogao raditi skoro neogranično vrijeme preko agencije bez ikakve zaštite. Zakon o privremenim poslovima je zabrinjavajući jer ne definira koji su to poslovi.

'Nekad su naši djedovi i bake na kupone kupovali šećer i brašno, a sada ispada da će na kupone kupovati nas i našu djecu', zaključila je Tireli.

Jedan od građana koji je podupro akciju, Stjepan Jakopec izjavio je da se u sadašnjoj situaciji u kojoj dominiraju teme o braku i ćirilici skrivaju 'pravi radnički problemi'. Vlada nam pokušava 'uvaliti' 56-satni radni tjedan i rad do 67 godine života, pa iz mirovine možemo ravno na Mirogoj, kazao je Jakopec. (Hina)

Vezani članci Dinko Novak Mnogi ostaju bez posla zbog epidemije: "Probudiš se u tri sata i ne možeš više spavati. Što dalje, kako djetetu kupiti robu..." Bračni par u izolaciji U braku su već 62 godine i preživjeli su svašta, a onda im je sin pokušao objasniti izolaciju

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook