Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zločini II. svjetskog rata

Kustošija je samo kap u moru, postoji više od 700 masovnih grobnica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grobnica u zagrebačkoj Kustošijanskoj ulici, u kojoj je proteklih dana počela ekshumacija, jedna je od 741 grobnice u Hrvatskoj na kojima bi se mogli nalaziti posmrtni ostatci žrtava iz Drugoga svjetskog rata i poraća.

Od 741 mjesta na kojima bi se mogli pronaći posmrtni ostaci u zadnjih 20-ak godina, tj. od 1992., djelomice ih je istraženo 86 na kojima je obavljena ekshumacija. O mjestima na kojima to nije učinjeno policijske uprave su, kažu u MUP-u, podnijele izvješća županijskim državnim odvjetništvima koja bi trebala od sudova zatražiti provedbu ekshumacija.

Najviše grobnica, 26, pronađeno je na maceljskom području, u kojima su pronađeni posmrtni ostatci 1163 osobe, među kojima su posmrtni ostatci 23 bogoslova i svećenika. Kako pretpostavlja policija, na tom području moglo bi se nalaziti oko 130 masovnih grobnica s 15.000 žrtava. U Jazovki, jami kod Sošica na Žumberku, pronađeno je oko 470 posmrtnih ostataka, a žrtve su uglavnom ranjenici, medicinsko osoblje i časne sestre koji su odvedeni iz bolnica.

Pročitajte i ovo Screenshot Pokret otpora Partizani upali u Rusiju i žestoko napali: "Uzet ćemo svoju zemlju od režima" Slika nije dostupna Žrtve su bili civili Žrtve partizanskih postrojbi: U Zagvozdu ekshuminirano 30 osoba ubijenih 1944. godine

Ekshumacija u Kustošiji još traje

Za partizanske ratne zločine policija je državnom odvjetništvu do sada podnijela pet kaznenih prijava protiv nepoznatih počinitelja i jednu protiv poznatog počinitelja U zagrebačkoj policiji, pak, kažu da ekshumacija pored Kustošijanske ulice još traje te da su pronađeni ljudski posmrtni ostatci. Neslužbeno se doznaje da su otkriveni ostatci devet osoba. Tu su grobnicu otkrili građani potkraj lipnja 2010. kad su pronađene ljudske kosti, dijelovi odjeće i drugi predmeti osoba koje su na tom mjestu navodno strijeljane u svibnju 1945. Pozivajući se na starije mještane Kustošijanske ulice, mediji navode da je riječ o 17 njemačkih vojnika koje su strijeljali partizani.

>> Zagreb: Policija ekshumira kosti iz pronađene grobnice

Za partizanske ratne zločine policija je državnom odvjetništvu do sada podnijela pet kaznenih prijava protiv nepoznatih počinitelja i jednu protiv poznatog počinitelja. Istodobno su pojedinci i razne udruge podnijele 39 kaznenih prijava.

Većina počinitelja nedostupna

U DORH-u se za sada nisu mogli dobiti najnoviji podatci o prijavama za partizanske ratne zločine, a po podatcima objavljenim u ožujku 2009. za te je zločine prijavljeno 29 osoba. Većina prijava podignuta je protiv nepoznatih počinitelja. Dvije se odnose na zločine koje su počinili ustaše (Milivoj Ašner i Ivo Rojnica), a ostale na partizanske zločine. No kako je većina osumnjičenika umrla ili je nedostupna, postupci su odbijeni, prekinuti ili su u mirovanju. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene