Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konsolidacija u HDZ-u?

Kujundžić i Prgomet pozvali Karamarka i Miloševića na suradnju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kandidati za predsjednika HDZ-a Milan Kujundžić i Drago Prgomet danas su na konferenciji za novinare izvijestili da će zajedno nastupiti na predstojećem Općem saboru HDZ-a te su pozvali da im se pridruže svi koji su zainteresirani za novi početak HDZ-a - prije svih Tomislava Karamarka i Domagoja Ivana Miloševića.

Negirajući kako su on i Kujundžić razgovarali o dužnostima i funkcijama na kojima bi trebali biti, Prgomet je rekao da će o tome razgovarati do 5. svibnja, kada je zadnji dan za kandidaturu. "Tada će naše kandidature za određene dužnosti biti javno objavljene i predane u sjedište HDZ-a", rekao je dodavši kako će Kujundžić i on prihvatiti odluku svojih suradnika i tima tko će biti kandidat za koju dužnost.

Pročitajte i ovo Rat objavama - 1 Fotomontaže Politički rat proširio se na internet: Hoće li pobijediti lord Voldemort ili Karaplenković? Tomislav Karamarko "Dvojio sam..." Oglasio se Karamarko: Objasnio kako bi HDZ mogao dobiti izbore i s kime bi trebao koalirati

>> Milošević: Ostajem kandidat za predsjednika HDZ-a

Na novinarski upit kakvu suradnju nude Karamarku i Miloševiću, Prgomet je odgovorio da bi suradnja bila vezana uz dogovor oko načela na kojem će voditi HDZ, od kojih je istaknuo načelo jedan član - jedan glas te održavanje ponovnih unutarstranačkih izbora iduće godine nakon lokalnih izbora po tim načelima. "To je temelj, kao i jasno definiranje programa HDZ-a. Tek nakon toga možemo razgovarati o dužnostima bilo koga", rekao je Prgomet.

Napominjući kako s Prgometom dijeli isti sustav vrijednosti (zajedništvo, moral, rad i dokazanost), Kujundžić je rekao kako će, kada dođu na čelo stranke, okupiti najbolje ljude koje u zemlji i svijetu ima HDZ. "Mi ćemo pobijediti. U ovom trenutku bar 1500 izaslanika na Saboru HDZ-a spremno je glasovati za novo, a par stotina kupljenih, ucijenjenih i istrgovanih nisu predmet našeg biračkog pohoda niti HDZ-a. Oni su prošlo vrijeme, a trebaju doći zdravi i pošteni ljudi koji nisu u nikakvom 'talogu i mulju' i koji neće biti procesuirani i privedeni", naglasio je Kujundžić.

Smatra kako sada u HDZ-u postoje dvije opcije - stara opcija koja je bacila stranku na koljena, nanijela je štetu HDZ-u i demokraciji, a predstavljaju je predsjednica stranke Jadranka Kosor i njezin zamjenik Darko Milinović.

"S druge strane, imate Dragu Prgometa i mene kao istinski novo, a zapravo staro. Mi smo stari HDZ-ovci, nismo bili u savezu komunista, nismo umrljani ni u kakve afere koje su se događale u i oko HDZ-a", istaknuo je Kujundžić. Dodao je da HDZ - kao matična narodna stranka koja je stvorila i demokraciju i hrvatsku državu na čelu s dr. Franjom Tuđmanom - treba novo, drugačije i bolje.

"Ako sada HDZ ne dobije novo vodstvo, novi sustav vrijednosti i novi oblik djelovanja bit će minorna i slabašna stranka što priželjkuje Kukuriku koalicija, potičući i pomažući određene kandidate za predsjednika HDZ-a", upozorio je Kujundžić.

Upitan zašto im Milinović nije poželjan za suradnju, Kujundžić je kazao da je Milinović isto što i Kosor. "Ona je predsjednica, a on zamjenik i činili su sam vrh HDZ-a. Normalno je da zajedno dijele zasluge za sve dobro učinjeno u HDZ-u i za sve loše, uključujući gubitak izbora", kazao je. Kujundžić je demantirao upit kako iza njega i Prgometa stoji Andrija Hebrang. "Hebrang je dao potporu želeći novo i bolje. U tom smislu imamo njegovu potporu", kazao je.

Upitani hoće li, budu li izabrani za novog predsjednika HDZ-a, pristati na nagodbu s Državnim odvjetništvom RH u slučaju Fimi medije, Prgomet je odgovorio kako stranka ne može biti kriva, već samo pojedinci. Napominjući kako je stranka članska udruga i ne može biti na osuđeničkoj klupi, Kujudžić je rekao da "nitko neće HDZ nazivati strankom opasnih nakana i zločinačkom udrugom".

"To HDZ sigurno nije. Neka DORH procesuira pojedince i mi to pozdravljamo, ali isto očekujemo da će pravosuđe procesuirati i one koji su krali iz HNS-a, IDS-a i SDP-a, jer kriminal nema obilježje stranaka", kazao je Kujundžić. Konferenciji za novinare nazočila je i Jadranka Cigelj, bivša predstojnica Vladina Ureda za udruge, koja je na novinarski upit demantirala da želi imati mjesto u njihovu timu. Kujundžić je rekao da će Cigelj i svi njoj slični biti pozvani da se vrate u HDZ, a oni će odlučiti žele li se vratiti. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene