Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pripreme za krunidbu

Britanska kruna zasjat će u slavonskom gradu: "Šukundjed kralja Charlesa III. rođen je upravo ovdje"

Aktualno Galerija Neraskidiva veza Osijeka i britanske krune - 5 Neraskidiva veza Osijeka i britanske krune - 5 Foto: DNEVNIK.hr Neraskidiva veza Osijeka i britanske krune - 4 Neraskidiva veza Osijeka i britanske krune - 4 Foto: DNEVNIK.hr Neraskidiva veza Osijeka i britanske krune - 3 Neraskidiva veza Osijeka i britanske krune - 3 Foto: DNEVNIK.hr Neraskidiva veza Osijeka i britanske krune - 2 Neraskidiva veza Osijeka i britanske krune - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Neraskidiva veza Osijeka i britanske krune - 1 Galerija 1/5 >>
Dok se princ šali s klijentima restorana, otac mu se priprema za krunidbu. Prema želji kraljevske obitelji Osijek će biti jedan od svjetskih gradova koji će organizirati proslavu krunidbe Charlesa III.

Charles III. je, još kao princ od Walesa, posjetio Osijek i oduševio se gradom. Reporter Dnevnika Nove TV Tin Kovačić podsjetio je i da je kraljev rođak rođen u Osijeku.

Još 2016. kušao je naše vino, zatim uživao u pjesmi naših snaša. Provozao se gradskim tramvajem, a kad je kušao čobanac, shvatio je da mu uopće nije preljut i pomislio - možda u njemu ima nešto slavonske krvi.

"Šukundjed kralja Charlesa III. rođen je upravo ovdje, u Osijeku", rekao je Simon Thomas, britanski veleposlanik u Hrvatskoj.

Pa je Osijek odabran kao jedan od svjetskih gradova koji će organizirati proslavu krunidbe kralja Charlesa III. u svibnju. No do tada smo imali dosta vremena da pronađemo odgovor na pitanje – je li šukundjed kralja uistinu iz Osijeka i pronašli ga u staroj gradskoj jezgri – Tvrđi.

Šukundjed rođen u osječkoj Retfali

U Državnom arhivu u Osijeku našli smo neoborive dokaze u matičnoj knjizi rođenih reformirane Župe Retfala lijepo stoji - 1837. rođen je Francis von Teck.

Nekoliko dana nakon rođenja Francis von Teck kršten je upravo u malenoj crkvici u Osijeku, mađarskoj reformatskoj crkvi u Retfali. Ne zna se zašto su roditelji po njegovu rođenju bili u Osijeku, ali pretpostavlja se da je zato što je njegov otac bio u vojsci, baš u to vrijeme na terenu u Osijeku.

Osijek će londonsku krunidbu uživo prenositi na Trgu svetog trojstva u Tvrđi, a središnja manifestacija održat će se u Arheološkom muzeju. Uz kekse i čaj, Osječanima će događaj dodatno dočarati turistički vodiči kroz priče o neraskidivoj vezi našeg Osijeka i britanske krune.

Pročitajte i ovo Charles III. PRVI PUTA KAO MONARH Kraljevska obitelj zajedno prvi put nakon kraljičina sprovoda: Charles III. sudjelovao na Danu sjećanja

"Celebrity. Mislim da su Osječani dosta zainteresirani", navodi Melita. A na svečanost krunidbe u Londonu, pozvano je više od stotinu šefova svjetskih država, pa tako i iz Hrvatske. A kraljevska obitelj ima velik utjecaj pa će određene veze između Londona i Osijeka ipak ojačati.

"Bilo da je riječ o britanskim tvrtkama koje investiraju u ovaj dio zemlje, o partnerskim odnosima, kulturi ili zajedničkim vojnim vježbama UK i Hrvatske", navodi Thomas.

Londonska će kruna tako, ipak malo zasjati i u Osijeku.

Pročitajte i ovo Kraljica Camilla "Kraljica supruga" Nova kraljica Camilla otvorila dušu i otkrila što će zauvijek pamtiti o Elizabeti II.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene