Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez PDV-a

Dosad nepoznati detalj priče o avionima: Konzultantskoj tvrtki plaćeno 190.000 kuna bez PDV-a

Ministar obrane Damir Krstičević (Foto: Dnevnik.hr)
Ministar obrane Damir Krstičević (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Ministar obrane Damir Krstičević (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Nakon predstavljanja plana nabave Ministarstva obrane za 2019. godinu ministar obrane komentirao je nabavu višenamjenskih borbenih aviona. Što je pošlo krivo - bit će jasnije sljedeći tjedan. Premijer i ministar obrane branit će u Saboru stav - da Hrvatska nije mogla utjecati na ishod posla s Izraelcima. A u onaj novi - kreću s drugim timom stručnjaka.

"Vidjeli ste da je moj stav da je Hrvatskoj potreban višenamjenski borbeni avion. Premijer je također rekao da je Vlada čvrsto zainteresirana da Hrvatska ima tu sposobnost, ali idemo prvo korak po korak.

Pročitajte i ovo Crkva - 1 Incident u Stobreču Vjernik ispričao što se dogodilo kad je Krstičević došao na oltar crkve: "Ljudi su došli čuti riječ Gospodnju, a ne političara" Zrakoplov Rafale MOĆNO ORUŽJE Hrvatsko nebo štitit će francuski Rafalei, a znate li koja država ima najviše borbenih zrakoplova i koji su najbrojniji modeli?

Čeka nas prvo saborska rasprava, interpelacija, temeljito analiziramo proces. Kad napravimo temeljitu analizu, pristupit ćemo izboru višenamjenskog borbenog aviona. Bitna je sada analiza cijelog procesa, vidimo da je proces vrlo složen, trebamo pogledati sve i vidjeti kako tu priču koja je bitna za budućnost riješiti. Jasno da bismo voljeli u svemu tome imati nadstranačku priču", rekao je Krstičević.

Smatra kako je cijeli proces bio transparentan te Hrvatska ne snosi bilo kakvu odgovornost.

"Trebamo sagledati sve, uvijek se trebaju izvući naučene lekcije, ja to i vojnički želim napraviti", rekao je. Znate da smo i u ovom poslu koristili druga ministarstva, znate da je proces donošenja odluke bio vrlo temeljit. Kažem, vidimo da je ovo složena priča. Sve ono što Hrvatska ima trebamo uključiti da iz drugog koraka dođemo do cilja. Apsolutno pozdravljam da u drugom koraku napravimo iskorak da u drugom pokušaju dođemo do cilja", kazao je ministar.

Na pitanje zalaže li se za kupovinu novog američkog F-16 aviona, ministar je kazao kako "treba vidjeti u kojem će to smjeru ići".

"Uvijek volim dobiti najbolje za Hrvatsku, ali moramo svi u procesu imati odgovornost za porezne obveznike. Moramo gledati kako je našem seljaku, učitelju, teti u vrtiću, moramo odgovorno poravnati mogućnosti Hrvatske", rekao je Krstičević. 

Inače, proračun Ministarstva obrane u 2019. godini iznosi 5,07 milijardi kuna, što je povećanje od gotovo 260 milijuna kuna u odnosu na 2018 godinu.

"Ako ne dođe do sklapanja ugovora za pojedinu namjenu u godini kada su sredstva Ministarstva obrane u Državnom proračunu, koja su namjenski planirana, odobrena i na raspolaganju (slučaj s avionima u 2018.), tada sredstva ostaju nepotrošena u proračunu", poručuju iz MORH-a. 

Na pitanje o premijerovim najavama da će tražiti dodatne aktere koji će preuzeti odgovornost za nabavu aviona, Krstičević je odbacio nagađanja da mu premijer ne vjeruje i da traži dodatnu kontrolu.

"Što se tiče povjerenja, ja sam tu, ministar sam i mislim da to nije točno", ustvrdio je.

I dosad su, kaže, i drugi osim MORH-a bili uključeni u proces nabave, ali priča je složena i misli da u nju treba uključiti "sve ono što Hrvatska ima".

U Banskim dvorima odbijaju krivnju za fijasko s kupnjom borbenih aviona.  

"Iz tog posla ćemo izvući određene pouke. I nakon odgovarajućih dodatnih analiza i priprema, kada
procijenimo krenut ćemo u nove aktivnosti u tom pogledu", rekao je Plenković. 

Svoj stav branit će i u Saboru.

"Provest ćemo raspravu tijekom idućeg tjedna", rekao je saborski zastupnik Branko Bačić. 

Konzultantska tvrtka - novi akter priče 

O ulozi konzultantske tvrtke koja je radila na propalom projektu do sada nije bilo ni riječi. Tek na upit Dnevnika Nove TV tkrivaju da je plaćen njihov rad na ponuđenim ulaganjima.

"Za ocjenjivanje investicijske domene bila je angažirana jedna od vodećih tvrtki za financijsko savjetovanje Deloitte. Ugovor je sklopljen na iznos od 190.000 kuna bez PDV - a temeljem Zakona o javnoj nabavi. Njihova zadaća bila je Stručnom timu MORH-a pružiti podršku i pomoć za provedbu pripremnih radnji za nabavu VBA, kreiranje općih pravila razmatranja ponuda programa poslovno gospodarske suradnje, kategoriziranje različitih vrsta ponuđenih investicijskih ulaganja, vrednovanje investicija unutar programa poslovno-gospodarske suradnje", stoji u priopćenju Ministarstva obrane. 

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović za Dnevnik Nove TV kaže:

"Nema skrivenih troškova mogu se objaviti svi troškovi putovanja, dnevnice itd, ne vidim zašto bi to bilo skriveno, to su troškovi poslovanja". 

Dosad su otkrili kako je trošak delegacija na relaciji Izrael- Hrvatska iznosio oko 400 tisuća kuna. Dok radni sati članova stručnog tima, kažu, nisu dodatno plaćeni.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene