Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

PROBLEMI ZA HNS

Sudbinski tjedan za najvećeg gubitnika izbora - kako će se razriješiti duboka kriza?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz HNS-a smo jučer doznali i kako Ivan Vrdoljak ozbiljno razmišlja o ostavci, a u današnjem izvanrednom obraćanju šef stranke kazao je kako je spreman dati ostavku.

Možda i najveći gubitnik netom okončanih izbora nije SDP, kao što bi se na prvu moglo pomisliti, već partnerska stranka HNS. Izuzev bolnog poraza Anke Mrak Taritaš u Zagrebu, u drugom krugu izbora liberali su izgubili i Varaždinsku županiju, gdje su dosad bili neprikosnoveni. Da stvar bude gora, porazio ih je bivši stranački vođa Radimir Čačić, koji je pregazio svog protukandidata Predraga Štromara (HNS, SDP, HSS, HSU, Laburisti), iako je on u prvom krugu imao veliku prednost. Dapače, Štromar je izgubio gotovo trećinu glasova koje je dobio u prvom krugu, što ukazuje na prilično ozbiljne probleme.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POTVRĐENO DNEVNIK.HR-u Ovaj čovjek vodit će HNS do izbora novog predsjednika (ili predsjednice) Slika nije dostupna 78 GLASOVA "ZA" Gotovo je: HNS ide u pregovore o koaliciji s HDZ-om, Štromar objasnio zašto

Nakon sastanka užeg vodstva Matija Posavec, župan Međimurske županije, kazao je da je bilo riječi o tome hoće li Vrdoljak staviti mandat na raspolaganje. Predsjednik stranke obratio se javnosti nešto prije 13 sati te potvrdio da je spreman dati ostavku. Loš je rezultat ostvaren i u Dubrovniku, što je potaknulo tamošnjeg istaknutog HNS-ovca i člana Predsjedništva stranke Andru Vlahušića da još jučer zatraži ostavku šefa HNS-a Ivana Vrdoljaka. Kako je kazao za DNEVNIK.hr, "u Dubrovniku je izlaznost bila nevjerojatno niska, u lijevim kvartovima gotovo nitko nije izašao. Ne žele glasati između HDZ-a i HNS-a ako u ponedjeljak HNS ide s HDZ-om. A što bi onda glasali?", Dometnuo je i kako će Vrdoljakovu ostavku zatražiti zbog "objektivne odgovornosti", jer "postoji odluka Predsjedništva stranke da nacionalne teme nećemo upotrebljavati na lokalnim izborima. A zadnja dva dana glavna je priča na svim naslovnicama bila suradnja HNS-a i HDZ-a".

Iz HNS-a smo jučer doznali i kako Vrdoljak ozbiljno razmišlja o ostavci. Nakon današnjeg sastanka užeg vodstva Matija Posavec, župan Međimurske županije, kazao je da je bilo riječi o tome hoće li Vrdoljak staviti mandat na raspolaganje. Predsjednik stranke obratio se javnosti nešto prije 13 sati te potvrdio da je spreman dati ostavku.

Podsjetimo, nakon što se danima nagađalo kako HNS pregovara s HDZ-om o ulasku u Vladu, a što je Vrdoljak odlučno demantirao u više navrata, sve je uzbunio tvit koji je šef stranke objavio na svom Twitter profilu u tri ujutro u noći nakon prosvjeda za reformu školstva: "Danas sigurniji nego ikad, na reformi obrazovanja se lomi budućnost RH. Bit će je, makar mi to bilo zadnje što ću učiniti u politici". Taj su tvit mnogi protumačili kao neslužbenu potvrdu pregovora s HDZ-om.

Iako je Vrdoljak kasnije rekao kako nema nikakve suradnje s HDZ-om i ustvrdio kako je bolje popiti tabletu za spavanje nego tvitati u tri ujutro, bilo je kasno - potpora HNS-u krenula je strmoglavo padati. Simptomatičan je i trenutni muk u toj stranci, koja je inače prilično otvorena za kontakte s javnošću. Danas tako čak ni poslovično blagoglagoljiva Anka Mrak Taritaš nije htjela davati nikakvu izjavu uoči sjednice užeg vodstva HNS-a. Jučer je isticala kako nitko neće dijeliti HNS na dva ili tri dijela, no činjenica je kako je mogućnost formiranja frakcija u stranci sada znatno porasla.

Ne bi čudilo da se na čelu jedne pozicionira sama Mrak Taritaš, koja je višekratno iskazivala kako je izričito protiv suradnje s HDZ-om, a da drugu vodi Vrdoljak.

U svakom slučaju, situacija u HNS-u zasigurno ne odgovara ni Andreju Plenkoviću, jer je sada mogućnost da se veći dio stranke ipak prikloni Vrdoljaku i podupre suradnju s HDZ-om pala na razinu, DIP-ovskim rječnikom rečeno, "statističke pogreške". Naime, da bi HNS "koristio" HDZ-u za osiguravanje parlamentarne većine, morali bi dobiti ruke svih ili barem većine od devet saborskih zastupnika iz te stranke, a kako sada stoje stvari, većina njih protiv je takvog aranžmana. Iz SDP-a također nisu zadovoljni svojim partnerom pa je tako Gordan Maras jutros na Facebooku poručio kako "SDP treba za partnere građane, a ne partnere koje bi za ministarstvo ili dva dali sve. SDP mora i može bolje".

Kako će se razriješiti kriza u HNS-u te hoće li na mjesto Vrdoljaka sjesti Anka Mrak Taritaš, koja je u nizu navrata pokazala kako uživa nemalo povjerenje javnosti (dvaput je u Sabor ušla preferencijalnim glasovima, a sada je u Zagrebu za nju glasalo više od 130 tisuća ljudi), ostaje da se vidi tijekom ovog, po svemu sudeći sudbinskog tjedna za tu stranku.

Treba li Ivan Vrdoljak dati ostavku?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene