Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drugi krug

8 trenutaka po kojima ćemo pamtiti lokalne izbore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Birači su rekli svoje - završio je 2. krug lokalnih izbora. Donosimo vam 8 trenutaka po kojima ćemo ih pamtiti.

 

1. Raskol u HNS-u

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ZAGREB I VARAŽDIN Oni su najveće iznenađenje ovih izbora: ''Mi smo drugačija politička organizacija" Slika nije dostupna Tko je slavio, a tko tugovao? 7 najvažnijih stvari koje trebate znati o prvom krugu lokalnih izbora

Dio članova HNS-a je ljut na Ivana Vrdoljaka kojeg smatraju odgovornim za poraz u Zagrebu. Naime, Vrdoljak je, smatraju, svojim postupcima ozbiljno naštetio Anki Mrak Taritaš, jer se cijela kampanja za lokalne izbore na kraju svela na raspravu oko HDZ-a i preslagivanja Vlade i uloge koju bi u tome trebao imati HNS.

Za DNEVNIK.hr službeno je iz HNS-a potvrđeno kako nakon drugog kruga lokalnih izbora Vrdoljak razmišlja o ostavci. To je potvrdio i Andro Vlahušić, koji je javno zatražio njegovu ostavku.

Anka Mrak Taritaš je ipak bila nešto blaža - kazala je kako za poraz u Zagrebu neće reći da je odgovornost na bilo kome. Ona smatra kako se, unatoč događanjima proteklih dana, HNS neće podijeliti.

"Nitko od nas nema pravo razdvajati HNS ni na dva ni na tri dijela, ali trebamo razgovarati, trebamo vidjeti kako ići dalje", kazala je Mrak Taritaš je kazala da treba ići korak po korak, a na direktno pitanje hoće li tražiti Vrdoljakovu ostavku izbjegla je odgovor. "Vidjet ćemo kako će se postaviti gospodin Vrdoljak. Vidjet ćemo razloge za i protiv i donijeti najbolju moguću odluku za HNS i budućnost HNS-a."

Osim Mrak Taritaš i Vlahušića, koaliciju s HDZ-om izričito ne žele ni HNS-ov saborski zastupnik Goran Beus Richembergh i počasna predsjednica HNS-a Vesna Pusić. Koketiranje s HDZ-om osudio je i lider SDP-a Davor Bernardić koji je kazao da je Mrak Taritaš "nažalost žrtva politike lutanja dijela vodstva HNS-a". Dodao je i kako su oni svoje mandate osvojili na listi SDP-a te da tim glasovima ne smiju trgovati.

Idućih dana HNS će svakako biti u fokusu javnosti - u ponedjeljak imaju sastanak užeg vodstva, u utorak Predsjedništvo, a u srijedu Središnji odbor. Što će odlučiti znat će se uskoro.

2. Poraz Bože Petrova i Mosta

Metković - grad iz kojeg je MOST krenuo - izgubljen. Katarina Ujdur izgubila je od HDZ-ovog kandidata Dalibora Milana, iako je u prvom krugu lokalnih izbora bila u vodstvu.

"Mogu reći da je HDZ pobijedio. Ne osjećam se gubitnikom kad znamo kako se provelo glasovanje. Mogu čestitati Stipi Gabriću Jambu i Daliboru Milanu", rekao je predsjednik Mosta Božo Petrov nakon što su prebrojani glasovi.

"Što se tiče naših neslužbenih podataka koje imamo, mislim da je oko 129 glasova bilo više za Dalibora Milana", rekao je Petrov. Na pitanje je li riječ o glasovima birača iz Bosne i Hercegovine, Petrov je rekao da nije samo 129, "ali nećemo o tome u ovom trenutku raspravljati".

Most je izgubio i utrku za sve tri županije u kojima je ušao u drugi krug - Dubrovačko-neratvansku, Splitsko-dalmatinsku i Vukovarsko-srijemsku županiju. Miro Bulj (41,94%) izgubio je od Blaženka Bobana (54,19%) u Splitsko-dalmatinskoj, Nikola Grmoja (38,01%) od Nikole Dobroslavića (58,54%), a Tomislav Panenić (42,87%) od Bože Galića (53,85%) u Vukovarsko-srijemskoj županiji.  

Petrov je uporno izbjegavao potvrditi da je Most ovakvim rezultatom doživio poraz. "Most nije izgubio, prije četiri godine s četiri županijska vijećnika došao je na 77", rekao je Petrov.

Potom je upitao koliko je puta u 25 godina HDZ išao u drugi krug u Dubrovačko-neratvanskoj, Splitsko-dalmatinskoj ili Vukovarsko-srijemskoj županiji. "To bi trebao biti pokazatelj koliko je Most uspio, a postojimo samo četiri godine", rekao je Petrov.  

3. Kerum optužio HDZ za krađu glasova

Iako je nakon prvog kruga lokalnih izbora bio u vodstvu pred kandidatom HDZ-a Androm Krstulovićem Oparom i sve ankete su mu išle u prilog, Željko Kerum ipak je na kraju izgubio gradonačelničku fotelju u Splitu. Kerum je osvojio 44,30% glasova, a Opara 46,19%.

"Večeras su moje glasove prekrižili i proglasili nevažećima. Sram ih bilo! Najavili su da će na silu dobiti. Ne može to tako proći, narod ne voli nepravdu. 11% nevažećih listića. Ja sam bio upozoravan. To što su oni radili.... U 19 sati sam rekao da sam sumnjao. Tražit ćemo kontrolu. Garantiram da je među 90 posto nevežaćih listića, onih s mojim imenom. Oni su ih prekrižili i učinili nevažećima", kazao je Kerum, dok se stožerom prolamalo "Lopovi, lopovi!".

Kerum je naime, već oko 19:30 sati, iako su mu ankete tada davale prednost, kazao kako očekuje malverzacije i da će tražiti prebrojavanje glasova.

"Nakon ove završene večeri, mi ćemo inzistirati na ponovnom brojanju glasova", kazao je Kerum.

Opara u svom se govoru osvrnuo i na Kerumove optužbe o krađi glasova. "Neka broji glasove, odbacujem sve optužbe. Ja poštujem sve zakone", kazao je Opara. "Meni je drago da su građani odlučili izbrisati tu mrlju (Keruma, op.a.) s grada".

4. Bandić osvojio i šesti mandat

Milan Bandić šesti put je osvojio mandat na čelu Zagreba. Prije nešto više od dvije godine izašao je pritvora u Remetincu, mnogi su ga već tada vidjeli na "putu prema dolje", no pobjedom na ovim lokalnim izborima, pokazao je da je "politička životinja" i politički fenomen kakvog u hrvatskim okvirima još nije bilo.

Aktualni gradonačelnik Zagreba osvojio je 51,79% glasova i svoj šesti mandat na čelu hrvatske metropole. Njegova protukandidatkinja, HNS-ova Anka Mrak-Taritaš osvojila je 46,07% glasova.

"Nikada nitko u povijesti ovoga grada nije, niti će pobijediti šest puta za redom", kazao je Bandić u svojem pobjedničkom govoru te dodao kako je čuo da je netko rekao da ima nešto od Franje Tuđmana.

"Imam ja i Tuđmanovog, i Starčevićevog, i Račanovog. Imam od svih ponešto, ali od svakog najbolje", istaknuo je Bandić.

"Sutra počinje bitka za moj sedmi mandat", najavio je neumorni gradonačelnik Zagreba koji metropolom, s malim prekidima, vlada već 17 godina i što god napravi - opet pobjeđuje. 

Vozio je u pijanom stanju, bježao od policije i onda još pokušao podmititi policajca - građani su oprostili. Gradio je bespravnu vikendicu - građani su oprostili. Prividno se razveo od supruge kako bi došli do obiteljskog stana. Građani su oprostili. "Pao" je u listopadu 2014. u aferi Agram, morao je u pritvor u Remetinec. Osumnjičen je za malverzacije od 20 milijuna kuna, za niz kaznenih djela, između ostalog za pogodovanje, nezakonito zapošljavanje, korištenje službenog automobila u privatne svrhe, krivotvorenje isprava... Građani su oprostili.

Izazvao je bijes dijela javnosti jer je Grad dopustio izgradnju trgovačkog centra Tomislava Horvatinčića, bijes je izazvala i izgradnja fontana, preuređenje parka na Savici protiv volje stanovnika koji tamo žive. Tu su i afere sa zamjenama zemljišta, GUP-om, nadstrešnicama, zlatnim WC-ima...

Političke karijere nije ga stajao niti razlaz sa SDP-om, a svojim bivšim stranačkim kolegama na ovim je izborima preoteo i prvo mjesto po broju skupštinskih mandata.

5. HDZ izgubio Gospić - "Gospić je slobodan grad"

Karlo Starčević, predsjednik HSP-a, novi je gradonačelnik Gospića. Iako je cijelo vrijeme HDZ-ov Petar Krmpotić bio u vodstvu, u konačnici je ipak pobijedio Starčević i to sa svega 123 glasa više.

Na izbore za gradonačelnika Gospića izašlo je čak 66,68 posto birača, daleko više od prosjeka izlaznosti na drugom krugu lokalnih izbora. Dosad je taj grad bio čvrsta HDZ-ova utvrda.

Starčević je u veljači izabran za predsjednika HSP-a. Dotad je bio uglavnom poznat kao vlasnik pivovare Ličanka iz Donjeg Pazarišta.

"Hvala Bogu i Gospićanima i svim mojim biračima. Gospić je slobodan grad", rekao je Starčević za DNEVNIK.hr. "Večeras je zajedništvo u gradu, kompletan grad se slio kod mene. Od danas nema više podjela", poručio je Starčević koji je upriličio veliku proslavu u središtu Gospića.

Kampanja je, kaže, bila prljava. "Bilo je svašta, ne ponovila se ovakva kampanja. Bila je prljava iznad svega, ali više nisam mogao izgubiti. Što je prljavije bilo, imali smo veću podršku", kaže Starčević, požalivši se da su protiv njega pisali "prljavštine i opskurne laži".

Na prljavu kampanju požalila nam se i njegova supruga Manda. "Krvi su nam se napili, pogotovo u petak pred izbornu šutnju objavom dezinformacija i gnjusnih laži na portalima", kazala je gđa. Starčević koju Gospičani zovu "čelična lady". "Hvala Bogu, pobijedio je. Bura je otpuhala smeće iz Gospića".

6. HDZ ostao i bez Knina

Marko Jelić, molekularni biolog, nastavnik i bivši dekan kninskog veleučilišta ali i bivši član HDZ-a, bio je jedno od najvećih iznenađenja prvog kruga izbora. Uspio je "potući" dugogodišnju kninsku gradonačelnicu i HDZ-ovu uzdanicu Josipu Rimac, a pobjeda u prvom krugu mu je izmaknula zamalo.

U drugom krugu Jelić je pobijedio "kninsku kraljicu" i osvojio HDZ-ovu utvrdu sa 58,65 posto glasova dok je Rimac dobila 39,45 posto.

Jelić je u svom pobjedničkom govoru obećao da svi zajedno moraju zapeti i raditi.

"Prvi potez bit će mi sagledavanje stanja proračuna, gradskih tvrtki i ustanova, da vidimo s čime raspolažemo", istaknuo je Jelić.

"Čeka nas jako puno posla. Idemo naprijed. Ovo je pobjeda svih glasača i građana Knina. Narod treba respektirati. Ne bih rekao da sam srušio HDZ s vlasti, ponudili smo konkretan i realan program. Pružili smo ljudima nadu da mogu utjecati na svoju budućnost. Brojne suze sam vidio kad sam dolazio u stožer. Vidi se da su ganuti", reako je Jelić koji je uvjeren da će u gradskom vijeću složiti većinu.

"Moram priznati da je bolji pobijedio. Čestitam Marku i svima koji su mu dali glas. Zahvaljujem divnim ljudima koji su u kampanji dali maksimum, većina je odabrala. Sutra je novi dan, idemo dalje za novi Knin. želim da zajedno gradimo Knin", poručila je Rimac.

7. Povratak "otpisanih"

Već nakon prvog kruga lokalnih izbora u Varaždinu bilo je jasno kako je Ivan Čehok, unatoč sudskom procesu, na korak da ponovno postane gradonačelnik Varaždina. Unatoč optužbama da je grad oštetio za 50-ak milijuna kuna Čehok se kandidirao i u prvom krugu osvojio 41,09 posto glasova.

U drugom krugu Čehok je kao nezavisni kandidat uvjerljivo pobijedio kandidata SDP-a, HNS-a, HSS-a, HSU-a i Laburista Alena Kišića s 68,50% glasova. Kišić je osvojio "mršavih" 27,76% glasova Varaždinaca.

Slična situacija dogodila se u Varaždinskoj županiji i kod izbora župana. Čelnik Reformista Radimir Čačić, nekadašnji predsjednik HNS-a i prvi potpredsjednik u Vladi Zorana Milanovića, koji je nakon odsluženja zatvorske kazne zbog izazivanja prometne nesreće u Mađarskoj izbačen iz HNS-a, pobijedio je nekadašnjeg stranačkog kolegu Predraga Štromara. Čačić je osvojio 52,57% glasova, a Štromar 43,61% glasova.

8. Stari Grad ide u treći krug - rezultat izjednačen

Stanovnici Starog Grada na Hvaru morat će još jednom birati novog gradonačelnika između kandidatkinje HDZ-a Mihaele Petrić i nezavisnog Antonija Škarpe.

Naime, u drugom krugu lokalnih izbora Škarpa i Petrić dobili su isti broj glasova. Za Škarpu se izjasnio 721 birač, a jednako toliko zaokružilo je Petrića.

Sukladno Zakonu o lokalnim izborima, u Starom Gradu će se organizirati i treći krug izbora za gradonačelnika. U slučaju da i tada rezultat bude izjednačen ponovit će se cijeli izborni postupak u cijelosti.

U Starom Gradu je registrirano ukupno 2737 birača, a glasalo ih je 1487. Nevažećih listića bilo je 3%.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene