Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Glavnog odbora

Kriza, napetosti i sukobi: SDP raspravlja o stanju u stranci, mogli bi zasjedati cijeli dan

Ilustracija: Jurica Galoic/PIXSELL
Ilustracija: Jurica Galoic/PIXSELL
Aktualno Galerija +0 Ilustracija: Jurica Galoic/PIXSELL Galerija 1/1 >>
U ozračju velike unutarstranačke krize, napetosti i sukoba, u središnjici na Iblerovu trgu okuplja se Glavni odbor SDP-a kako bi raspravljao o stanju u stranci.

Prema dnevnom redu, također će se raspravljati o zaključcima i odlukama Predsjedništva, od Miranda Mrsića i Zdravka Ronka zatražit će se vraćanje mandata u Saboru, te će se donijeti odluke o formiranju triju SDP-ovih foruma - žena, seniora i mladih.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Rijeke pravde Parlamentarni izbori 2024 U SDP-u euforija na spomen mogućeg mandatara - Peđa Grbin poručio: "Ovo nije gotovo!"

Procjenjuje se da će Glavni odbor zasjedati cijeli dan, s obzirom na razmjere krize koja je kulminirala pismom 90 nezadovoljnika stanjem u stranci, niskim rejtingom i vodstvom predsjednika Davora Bernardića, kojega se u pismu moli da odstupi sa čelnog mjesta za dobrobit stranke.

Pismo koje je, među ostalima, potpisalo 23 saborskih zastupnika, prije deset dana Bernardiću je uručeno na sjednici Predsjedništva, no tada ga je odbio pročitati, a o njemu se izjasnio nekoliko dana kasnije javno poručivši kako neće dati ostavku.

Očekuje se da će se i o tome povesti žestoka rasprava pogotovo zato što dio Bernardićevih "lojalista", predvođenih političkim tajnikom Davorkom Vidovićem i Romanom Jerković, traži oštre sankcije za "pobunjenike".

Na stolu je i mogućnost suspenzije nezadovoljnika, što znači da bi šestero članova Predsjedništva moglo ostati bez mandata u tom tijelu, a konzekventno bi Hajdaš Dončić bio zamijenjen nekim drugim SDP-ovcem na mjestu potpredsjednika Hrvatskog sabora.

U tom slučaju, prema neslužbenim scenarijima, situacija bi mogla završiti raskolom jer su kritičari Bernardića u Klubu zastupnika spremni čak i na napuštanje Kluba budu li sankcije tako oštre, iako je to epilog koji obje strane nastoje izbjeći.

Ishod sjednice GO-a nije moguće predvidjeti budući da, prema neslužbenim procjenama, nijedna strana nema dovoljnu većinu za postizanje svojih ciljeva - "lojalisti" da sankcioniraju "pobunjenike", a potonji da smijene Bernardića.

Situaciju dodatno komplicira to što je broj članova GO sa 103 pao na 99 nakon raspuštanja organizacija Vukovarsko-srijemske i Požeško-slavonske županije, međutim, kvorum i većina za donošenje odluka i dalje su 52 glasa.

To znači da će svakoj od strana biti još teže doći do većine potrebne za izglasavanje željene odluke. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene