Kolinda Grabar-Kitarović i Recep Tayyip Erdogan (Dnevnik.hr)
Kolinda Grabar-Kitarović i Recep Tayyip Erdogan (Dnevnik.hr)

Većinske bošnjačke političke stranke osudile su kao neprihvatljivo upletanje pokušaj hrvatske predsjednice da utječe na turskog predsjednika kako bi pomogao izmijeniti izborni zakon u Bosni i Hercegovini, čime bi Hrvati u toj zemlji ostvarili jednakopravnost.


Predsjednik Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine i vlasnik medijske grupacije Avaz Fajrudin Radončić, koji je poznat po oštrim kritikama Stranke demokratske akcije ali i turskih vlasti, izjavio je za taj list da se slaže s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Sjeverna Makedonija i Albanija bez datuma početka pregovora s EU-om, Grabar-Kitarović izrazila žaljenje Donald Trump (Foto: AFP) Procurilo pismo koje je Trump poslao Erdoganu: "Ne želim biti odgovoran za uništenje turske ekonomije. Ne budite budala!"

Unutarnja pitanja BiH trebaju se rješavati u toj državi, a za predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović Radončić tvrdi da je tim potezom uvrijedila Bošnjake.

"Iako spadam u političare koji nerijetko imaju drugačije mišljenje od predsjednika Turske Erdogana, smatram njegovu izjavu da se odnosi u BiH mogu rješavati u našoj zemlji potpuno ispravnom i stoga je zaista podržavam. Usto, predsjednica Hrvatske, gospođa Grabar-Kitarović treba shvatiti da se preko Turske ne može upravljati Bošnjacima i da ta vrsta pristupa spada i u neku vrstu uvredljivog odnosa prema nama, kao političkom, nacionalnom i državotvornom faktoru“, rekao je Radončić.

Avaz citira i bivšeg hrvatskog predsjednika Ivu Josipovića koji je istaknuo da se Hrvatska ranijih godina znala nasukati miješanjem u unutarnja pitanja BiH te da razgovori u Turskoj 'o unutarnjem zakonodavstvu BiH nemaju nikakvih izgleda'.

"Neće se to dogoditi, to je potpuna 'naiva', to se mora provesti u BiH između svih strana", rekao je Josipović prema Avazu.

Iz SDP-a BiH priopćili su da sastanak hrvatske predsjednice i turskog kolege na temu unutarnjih pitanja BiH 'predstavlja svojevrsnu političku okupaciju' Bosne i Hercegovine.

"Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine smatra nedopustivim i neprihvatljivim da se unutarnja politika naše zemlje kroje u Turskoj na sastanku Kolinde Grabar-Kitarović i Recepa Tayipa Erdogana", navodi SDP-a. Stranka tvrdi da je riječ o kontinuitetu miješanja u unutarnje stvari BiH. (Hina)