Kolinda Grabar-Kitarović i Recep Tayyip Erdogan (Dnevnik.hr)
Kolinda Grabar-Kitarović i Recep Tayyip Erdogan (Dnevnik.hr)

Većinske bošnjačke političke stranke osudile su kao neprihvatljivo upletanje pokušaj hrvatske predsjednice da utječe na turskog predsjednika kako bi pomogao izmijeniti izborni zakon u Bosni i Hercegovini, čime bi Hrvati u toj zemlji ostvarili jednakopravnost.


Predsjednik Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine i vlasnik medijske grupacije Avaz Fajrudin Radončić, koji je poznat po oštrim kritikama Stranke demokratske akcije ali i turskih vlasti, izjavio je za taj list da se slaže s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović - 2 Bivšu predsjednicu već dugo nismo vidjeli, ali sada se pohvalila gdje uživa, neki su joj priznali da im baš fali Vjenčanje Jasmine Izebegović Unuka Alije Izetbegovića udala se na raskošnoj svadbi, a svi pogledi bili su usmjereni prema njezinom kumu

Unutarnja pitanja BiH trebaju se rješavati u toj državi, a za predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović Radončić tvrdi da je tim potezom uvrijedila Bošnjake.

"Iako spadam u političare koji nerijetko imaju drugačije mišljenje od predsjednika Turske Erdogana, smatram njegovu izjavu da se odnosi u BiH mogu rješavati u našoj zemlji potpuno ispravnom i stoga je zaista podržavam. Usto, predsjednica Hrvatske, gospođa Grabar-Kitarović treba shvatiti da se preko Turske ne može upravljati Bošnjacima i da ta vrsta pristupa spada i u neku vrstu uvredljivog odnosa prema nama, kao političkom, nacionalnom i državotvornom faktoru“, rekao je Radončić.

Avaz citira i bivšeg hrvatskog predsjednika Ivu Josipovića koji je istaknuo da se Hrvatska ranijih godina znala nasukati miješanjem u unutarnja pitanja BiH te da razgovori u Turskoj 'o unutarnjem zakonodavstvu BiH nemaju nikakvih izgleda'.

"Neće se to dogoditi, to je potpuna 'naiva', to se mora provesti u BiH između svih strana", rekao je Josipović prema Avazu.

Iz SDP-a BiH priopćili su da sastanak hrvatske predsjednice i turskog kolege na temu unutarnjih pitanja BiH 'predstavlja svojevrsnu političku okupaciju' Bosne i Hercegovine.

"Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine smatra nedopustivim i neprihvatljivim da se unutarnja politika naše zemlje kroje u Turskoj na sastanku Kolinde Grabar-Kitarović i Recepa Tayipa Erdogana", navodi SDP-a. Stranka tvrdi da je riječ o kontinuitetu miješanja u unutarnje stvari BiH. (Hina)