Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bolest ju je motivirala

Njoj odustajanje nikad nije bilo opcija: Kristina je s 4 godine stigla u SOS Dječje selo, a uslijedila je i teška dijagnoza. Danas je u finalu za nagradu uspješnoj djeci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ovo je priča o hrabroj 21-godišnjoj djevojci čija opcija u životu nikada nije bila odustati. Nakon života u SOS dječjem selu, potom i teške bolesti koja ju je snašla, Kristina se nastavila boriti i živjeti život punim plućima. Danas je jedna od glavnih finalistica za nagradu koja se dodjeljuje uspješnoj djeci iz SOS Dječjih sela diljem svijeta.

Kristina Ivanuš je u SOS dječje selo Lekenik stigla kada je imala samo 4 godine. Sa sestrom Anamarijom tada je živjela u SOS obitelji s još četvero djece.

''Nije mi bilo teško i traumatično zato što sam još bila jako mala i mogu reći da sam se brzo prilagodila jer je tamo bilo puno druge djece, a tad mi je bila najzanimljivija igra i upoznavanje druge djece'', prisjeća se Kristina.

U dobi kada djeca trebaju biti najbezbrižnija, Kristinu je zadesila i teška dijagnoza.

''Sa šest godina sam dobila dijagnozu poliradikuloneuropatija. To je bolest perifernih živaca. Nisam mogla hodati, otežano sam hodala'', kaže i dodaje da je kao djevojčica jako voljela ići u bolnicu. ''Bilo mi je tamo lijepo. Svi su doktori i sestre bili oko mene, tako da čak je bilo i suza kad sam odlazila iz bolnice'', govori.

Bolest kao motivacija

Bolest ju je tada motivirala da se krene baviti raznim sportovima, a otkrila je i ljubav prema onomu što danas najviše voli – ronjenju. Postala je i podvodni model, a uživa i u akcijama čišćenja podmorja. Ronjenjem se počela baviti prije četiri godine, a prvi je put zaronila u Svetom Filipu i Jakovu. ''To je nešto u čemu najviše uživam. A briga o okolišu je tek sad moja početna ljubav, tek sam se nedavno počela baviti time'', otkrila je.

S 18 godina pobijedila je bolest, a potom i upisala fakultet. Njezina životna priča bila je dovoljna da uđe među glavne finaliste za međunarodnu nagradu Hermann Gmeiner koja se dodjeljuje osobi odrasloj u SOS Dječjem selu, a koja je postala uzorna na brojnim poljima.

Pravi primjer drugima

''Velika mi je čast predstavljati Hrvatsku. Zaista sam presretna i preponosna što sam uopće ušla u uži odabir. Službeni rezultati stižu sljedeći tjedan, ali mislim da bih trebala pobijediti jer sam u prednosti 20.000 glasova'', kaže 21-godišnja Kristina.

Prema neslužbenim rezultatima, Kristina je pobjednica, a ova bi studentica osvojenu nagradu usmjerila u školovanje, koje sama financira. Kristina je pravi primjer da uz snagu volje, samo nebo može biti granica.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene