Kriminalist Željko Cvrtila komentirao je za Dnevnik Nove TV posljednju pucnjavu u zagrebačkoj Ulici grada Vukovara.

Galerija


Nakon oružanog obračuna u zagrebačkoj Ulici grada Vukovara koji se dogodio u petak navečer, postavlja se pitanje je li Zagreb siguran grad. 

Vezani članci U pucnjavi u Zagrebu ranjena jedna osoba (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) - 3 Upucao vlastitog sina: Zbog pucnjave u Dubravi osumnjičen za pokušaj ubojstva, prijetio je i dvjema ženama Dubravko Teur, zamjenik načelnika PU zagrebačke (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Detalji posljednje pucnjave u Zagrebu: Jedan muškarac u bijegu

Gradonačelnik Milan Bandić ustvrdio je u subotu da jest, a slično misli kriminalist Željko Cvrtila

"Zagreb je još uvijek siguran grad uspoređujemo li ga s nekim većim gradovima u Europi, no ovakvi događaji zasigurno izazivaju i osjećaj nesigurnosti, ali i narušavaju objektivno stanje sigurnosti građana, posebice slučajnih prolaznika koji su mogli nastradati uslijed ovakvih događaja. Nažalost, može se dogoditi i da netko nastrada i u svom domu, da dođe do propucavanja prozora ili vrata i da čovjek ozbiljno nastrada ili pogine i u svom dnevnom boravku", rekao je Cvrtila za Dnevnik Nove TV.

U slučaju da se nađete u blizini oružanog okršaja Cvrtila ne savjetuje bježanje glavom bez obzira. 

"Najbolje da se sklonimo iza nekog tvrdog objekta kojeg metak ne može probiti i da sačekamo da ta situacija završi. Nije dobro da negdje bježimo jer metak može zalutati i pogoditi osobu bez obzira da li je blizu ili daleko. Najbolje se skloniti iza tvrdog objekta, sačekati dolazak policije i onda postupati po zahtjevima ovlaštene osobe", savjetuje Cvrtila. 

22.09.2018.
Željko Cvrtila, kriminalist (Foto: Dnevnik.hr)

Iako policija trvdi da se u Vukovarskoj nije radilo o obrčaunu klanova, činjenica je da se u nedavnoj pucnjavi u Vukomercu upravo o tome radilo. 

"Pokazatelji idu u smjeru da se radi o nekim njihovim neriješenim odnosima. Jučer su se očito ganjali pa je obračun krenuo nakon što su se sustigli. Klanovi su uvijek opasni jer oni izazivaju ovakve situacije i moguće mrtve osobe. Policija i ministar Davor Božinović bi trebali razmisliti ako se ovakve situacije nastave da se takve grupacije stave pod kontrolu, a ne da radimo po pojedinim slučajevima i da kaskamo iza događajima. Kada se to dogodi već je poprilično kasno. Mora se ići u kriminalnu prevenciju kao što to rade ozbiljne policije u Europskoj uniji", kaže Cvrtila.