Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbori se bliže

HOĆE LI HSS OPET S HDZ-om? 'Ako smo toliki mazohisti, dat ćemo im još jednu priliku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sutra se sastaje Glavni odbor HSS koji će donijeti konačnu odluku o tome s kime će ići na izbore.

Do prijevremenih parlamentarnih izbora ostalo je tek nešto više od dva mjeseca, a iskustvo s kraja prošle godine poučilo nas je da ni SDP ni HDZ ne mogu samo formirati Vladu. Ovaj put bi prikupljanje saborske većine moglo biti još kompliciranije budući da je Most, koji je prošle godine stao uz HDZ, ovaj put najavio kako neće ni kakve koalicije ni s HDZ-om ni s SDP-om.

Pročitajte i ovo Zlatko Komadina, župan O vrućoj situaciji Komadina: "Ne do Bog da im pada na pamet poništavati izbore. Na stolu je i da Milanović nije kandidat za premijera" Krešo Beljak, predsjednik HSS-a U Samoboru HSS se okupio na Glavnoj skupštini stranke, Beljak poručio: "Pokazali smo jedinstvo koje je nužno pred izbore"

Tako je u fokus došao HSS, dugo zanemarivana stranka koja se našla gurnuta po strani. No sada, novi predsjednik stranke Krešo Beljak, siguran je da će njegova stranka igrati bitnu ulogu na ovogodišnjim izborima. Dapače, i sebe vidi kao člana vlade.

Iako je najavio kako će njegova stranka sutra donijeti odluku hoće li u predizbornu koaliciju s lijevima ili s desnima, u intervjuu koji je Beljak dao za Globus jasno je na koju stranu ipak naginju.

'Mi do 2008. s HDZ-om nikad nismo bili u koaliciji. tad je bila prva koalicija i nakon toga počinje urušavanje stranke. To je priča koju pričaju protivnici HDZ-a, da HDZ jede svoje partnere. Mi smo očigledan primjer toga', rekao je Beljak koji ipak ne želi prejudicirati ishod sastanka Glavnog odbora stranke koji se sastaje sutra.

S HDZ-om u koaliciji njegovoj stranci nisu cvale ruže, drži Beljak. 'U trenutku kada 2008. i 2009. mi kažemo da ne odustajemo od ZERP-a , Sanader kaže kako o tome neće odlučivati HSS. Unatoč tome, mi ostajemo u koaliciji. Za takvu situaciju nije kriv Sanader nego mi sami. Isto je bilo i s neradnom nedjeljom', rekao je Beljak.

Što se pak SDP-ove Vlade tiče , za nju ima puno ljepše riječi. To je bila relativno uspješna Vlada. Napravili su se pozitivni pomaci, a te pomake sada osjećamo. To je sigurno rezultat rada te vlade. Ono što se događalo poslije Milanovića je katastrofa', kaže Beljak.

No, ima li šanse da se vjetar promjeni i da se ipak priklone HDZ-u?

'Svaka ljubav ima granica. Ako smo mi toliki mazohisti, ako je Glavni odbor toliko mazohistički nastrojen, onda ćemo im dati još jednu priliku', kaže Beljak za Globus i dodaje kako ne želi nikome nametati svoje mišljenje.

Beljak kaže i kako će, pomaci li stranka na izborima, podnijeti ostavku na svoju poziciju. Točnije, ako HSS ne osvoji bar tri mandata. Inače, sebe vidi u Vladi, a kaže i kako neće surađivati ni s kime tko ne može prihvatiti njihov aktivan doprinos u sektoru poljoprivrede.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene