Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NEMIRNA BANOVINA

Seizmolog objasnio zašto je dobro da tlo još uvijek ne miruje i treba li strahovati od novih potresa

I godinu dana nakon razornog potresa tlo na Banovini ne miruje. O tome što znače serije slabijih potresa, reporterka Nove TV Sanja Vištica razgovarala je sa seizmologom Krešimirom Kukom. Za Dnevnik Nove TV uživo se iz Seizmološke službe javila reporterka Sanja Vištica, koja je razgovarala s Krešimirom Kukom, seizmologom.

Seizmolog Krešimir Kuk nastojao je umiriti građane kada je riječ o seriji slabih potresa na Banovini, a kako je objasnio, ne trebaju nas zabrinuti - radi se o seriji naknadnih potresa koji su uslijedili nakon velikog potresa prije godine dana, ''to je pojava koju smo očekivali, koja je normalna i koja nas za sada ne treba brinuti''.

Pojasnio je i što znači pomicanje epicentara. Serija potresa, kako je pokazao na karti - događala se na glavnom Pokupskom rasjedu pravca pružanja sjeverozapad-jugoistok, u neposrednoj blizini, a zadnjih mjeseci oni se šire na šire područje. Najviše potresa je bilo u smjeru sjeverozapada, prema Topuskom i Jastrebarskom, i prije nekoliko dana na Žumberku, na granici sa Slovenijom bio je potres magnitude 3,5.

Već nekoliko mjeseci bilježimo potrese koji su u blizini Velike Gorice - nešto južnije i jugoistočnije i to je također proces širenja potresa na šire geografsko područje.

Na pitanje koliko je uobičajeno da se dogodi jači potres nakon jakoga i serije naknadnih, Kuk je odgovorio da s obzirom na sposobnost nekog područja koje može generirati jače potrese, nikad nije moguće u potpunosti isključiti pojavu nekog jakog potresa na tom području. 

"Ali s obzirom na tijek odvijanja seizmičke aktivnosti nakon glavnog potresa, pa i na činjenicu da je potres koji se dogodio prije godinu dana bio vrlo jak i da je njemu prethodio također jedan jaki potres, ne očekujemo da bi se trebalo dogoditi još jakih potresa na tom području u skorije vrijeme", kazao je Kuk.

Pročitajte i ovo Krešimir Kuk, seizmolog KAKO SE ZAŠTITITI Prošle godine u Hrvatskoj zabilježeno više od 16 tisuća potresa, seizmolog otkrio koje je područje najugroženije

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Građani se uplašili Seizmolog Kuk o sinoćnjem potresu u Zagrebu: "Područje još nije sasvim mirno." Otkrio i znači li ovo podrhtavanje najavu nečega jačeg

U ovih godinu dana na području Banovine zabilježeno je više od 1.400 potresa magnitude veće od dva i još barem 1.000 više potresa slabijih magnituda i koji do sada još nisu bili precizno analizirani.

Na pitanje mogu li potresi koji se događaju na Banovini utjecati na zagrebačko područje, Kuk je kazao kako je zagrebačko epicentarno područje odvojeno od područja Banovine i nema direktnog utjecaja ni povezanosti s onima na zagrebačkom području.

 Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene